Nieuws/Sport
1339396805
Sport

Dakar Rally: Al-Attiyah pakt 40e etappezege

Nasser Al-Attiyah.

Nasser Al-Attiyah.

Rallyrijder Nasser Al-Attiyah uit Qatar heeft zijn veertigste dagsucces geboekt in de Dakar Rally. De drievoudig winnaar bij de auto’s was de snelste in de achtste etappe van de woestijnrally door Saudi-Arabië.

Nasser Al-Attiyah.

Nasser Al-Attiyah.

Hij won de proef over 375 kilometer tussen Sakaka en Neom met 52 seconden voorsprong op de Spanjaard Carlos Sainz (Mini) en maakte meer dan 3 minuten goed op klassementsleider Stéphane Peterhansel (Mini), die als derde eindigde.

Al-Attiyah won met de proloog meegerekend al voor de vijfde keer een etappe in de huidige editie van de rally, die dit jaar twaalf etappes telt. De coureur strijdt normaal gesproken met Peterhansel om de eindzege. De Fransman, die al dertien keer de rally won, schreef dit jaar nog geen enkele etappe op zijn naam, maar heeft nog altijd 4.50 minuten voorsprong op Al-Attiyah in de stand. Sainz, vorig jaar winnaar bij de auto’s, staat derde op ruim 38 minuten.

De coureur uit Qatar zei bij aankomst in het bivak dat zijn Toyota in het nadeel is ten opzichte van de buggy van Peterhansel. „De buggy rijdt comfortabeler, heeft meer trekkracht en grotere wielen, dus minder lekke banden. Ik heb deze rally al acht keer een band moeten verwisselen”, aldus Al-Attiyah. „Maar het is geen excuus, we hebben nog vier etappes te gaan en we blijven ons best doen.”

Tim en Tom Coronel

De broers Tim en Tom Coronel arriveerden als 26e bij de auto’s. In het algemeen klassement klom de tweeling naar de 28e plaats.

Trucks

Bij de trucks was de dagzege voor de Rus Anton Sjibalov in zijn Kamaz. Hij had ruim 2 minuten voorsprong op zijn landgenoten Andrej Karginov en Dmitri Sotnikov, die als tweede en derde eindigden. Sotnikov leidt nog altijd stevig in het algemeen klassement. Martin van den Brink was de beste Nederlander op de tiende plaats.

Hij won de proef over 375 kilometer tussen Sakaka en Neom met 52 seconden voorsprong op de Spanjaard Carlos Sainz (Mini) en maakte meer dan 3 minuten goed op klassementsleider Stéphane Peterhansel (Mini), die als derde eindigde.

Al-Attiyah won al voor de vijfde keer een etappe in de huidige editie van de rally, die dit jaar twaalf etappes telt. De coureur strijdt normaal gesproken met Peterhansel om de eindzege. De Fransman, die al dertien keer de rally won, heeft nog 4.50 minuten voorsprong op Al-Attiyah in de stand. Sainz, vorig jaar winnaar bij de auto's, staat derde op ruim 38 minuten.

Eerste dagzege klassementsleider Cornejo

De Chileen José Ignacio ’Nacho’ Cornejo heeft zijn koppositie in de Dakar Rally bij de motoren iets verstevigd. Hij won de achtste etappe, het tweede deel van een marathonetappe, en liep een dikke minuut uit op de Australiër Toby Price. Het verschil tussen de twee in het algemeen klassement is nu 1.06 minuut in het voordeel van Cornejo.

José Ignacio 'Nacho' Cornejo.

José Ignacio 'Nacho' Cornejo.

De Chileen had nog geen etappe gewonnen in de woestijnrally door Saudi-Arabië, maar hij bracht daarin maandag verandering. Cornejo legde de 375 kilometer lange proef tussen Sakaka en Neom als snelste af op zijn Honda. Price (KTM), die voor aanvang van de etappe slechts 1 seconde achterstand had in de algemene stand, gaf 1.05 toe. De Amerikaanse titelverdediger Ricky Brabec (Honda) eindigde als derde in de proef op 2.50 en bezet de zesde plaats in het algemeen klassement.

Een gegadigde voor de eindzege bij de motoren viel weg. De Fransman Xavier de Soultrait (Husqvarna), die vierde stond, kwam na 267 kilometer ten val en kon niet meer verder. Een helikopter moest de motorrijder naar het ziekenhuis vervoeren.