Sport/Voetbal
1339535392
Voetbal

’Maar als we woensdag winnen van Vitesse, dan staan we wél bovenaan’

Trainer Schreuder snapt morrende Ajax-fans en ’voelt steun clubleiding’

Een balende Alfred Schreuder.

Een balende Alfred Schreuder.

AMSTERDAM - Trainer Alfred Schreuder heeft begrip voor de supporters van Ajax die na de nederlaag tegen PSV (1-2) met spreekkoren op zijn vertrek aandrongen. „Dat is emotie”, zei hij. „Natuurlijk mogen ze teleurgesteld zijn als we niet van PSV winnen. We hebben ook niet goed gespeeld. Of ik nog steun van de clubleiding voel? Jazeker, dat voel ik.”

Een balende Alfred Schreuder.

Een balende Alfred Schreuder.

Ajax verloor dit seizoen tweemaal van PSV, Napoli en Liverpool. Ook het uitduel met AZ liep verkeerd af. „Maar als we woensdag winnen van Vitesse, dan staan we wel bovenaan”, zei Schreuder. „Dat is de positie waar we willen staan.”

Ajax verkocht afgelopen zomer voor meer dan 200 miljoen euro aan spelers. De kampioen gaf ook meer dan 100 miljoen euro uit op de transfermarkt. Het is al november, maar Schreuder is nog altijd op zoek naar zijn ideale formatie, met veel ontevreden spelers als gevolg.

Achteraf is het ’makkelijk’

Steven Bergwijn en Dusan Tadic spelen regelmatig niet op hun favoriete positie, links voorin. Davy Klaassen hoorde zijn trainer vorige week nog zeggen dat hij een goed koppel met Brian Brobbey vormt. Maar voor het duel met PSV moest hij plaatsmaken voor Mohammed Kudus. Daley Blind is zijn basisplaats ook kwijt. Maar Schreuder constateerde na de nederlaag tegen PSV wel dat hij een verdediger met een goede pass had gemist.

„Achteraf is dat makkelijk”, zei hij over het ontbreken van een speler als Blind in zijn basisformatie. „En ik denk dat veel ploegen nog op zoek naar hun beste formatie zijn. We kunnen echt beter. Tegen Rangers speelden we dinsdag ook beter. Maar die 1-0 geven we weer zo makkelijk weg. En die 2-0 eigenlijk ook. We hebben geen aanspraak om een overwinning kunnen maken. Een gelijkspel had nog gekund.”

Schreuder baalde van de vele opstootjes op het veld. „Mijn spelers moeten hun energie in goed voetballen stoppen”, zei hij. „Dit past niet bij Ajax.”

Teleurgestelde Bergwijn herkent Ajax niet tegen PSV

Steven Bergwijn baalde van het spel van Ajax in het verloren thuisduel met PSV (1-2). „Dit was niet het spel van Ajax”, zei hij. „Het was echt slecht. Op het laatst gingen we maar hoge ballen in hun strafschopgebied pompen. Dat is toch niet het spel van Ajax. Zo willen we niet voetballen.”

„Spanning is normaal bij zo’n wedstrijd”, zei Bergwijn, die als rechtsbuiten begon maar na rust op zijn favoriete positie links voorin mocht spelen. „Maar we moeten wel gewoon allemaal de juiste dingen blijven doen. Dat hebben we zeker niet gedaan.”

Bergwijn weet niet waarom Ajax het dit seizoen steeds laat afweten tegen sterke tegenstanders. Wel hoorde hij in de slotfase teleurgestelde fans in spreekkoren op het vertrek van trainer Alfred Schreuder aandringen. „Dat is hun mening. Ik houd me daar niet mee bezig. We zitten in een heel slechte fase.”

Doelman Pasveer ziet Ajax in dezelfde fouten vervallen

Voor de zevende keer dit seizoen na een topwedstrijd stond doelman Remko Pasveer van Ajax met lege handen. „Ik denk dat we voor onvoldoende gevaar voor hun doel hebben gezorgd”, zei hij na de nederlaag tegen PSV (1-2).

De club uit Eindhoven klopte Ajax ook al in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. In de groepsfase van de Champions League verloor de kampioen van Nederland tweemaal van Napoli en Liverpool. Het uitduel met AZ leverde ook geen punten op.

Een deel van het publiek van Ajax gelooft niet meer in trainer Alfred Schreuder en drong in spreekkoren aan op het ontslag van de opvolger van Erik ten Hag. „Ik heb daar weinig van mee gekregen”, zei Pasveer. „Ik snap wel de teleurstelling bij onze fans. Maar ze kunnen ons het beste blijven steunen.”

Opnieuw gaf Ajax de doelpunten te makkelijk weg. „We weten nog wat er in die wedstrijd in de Johan Cruijff Schaal is gebeurd”, zei Pasveer. „Maar hoe valt dan die 0-1? Gakpo geeft voor en Luuk de Jong scoort. In de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal bracht Gakpo zo Guus Til in stelling. Natuurlijk willen we de wedstrijd winnen, maar in sommige duels zie je dat soms niet. Dan moet je alles doen om de bal te hebben.”

Pasveer noemde de vele opstootjes op het veld onnodig. „We zijn Ajax en moeten onze energie in goed voetballen steken.”