Sport/EK voetbal
1340382636
EK voetbal

Marten de Roon bijt van zich af na aanhoudende kritiek bij Oranje

Marten de Roon

Marten de Roon

ZEIST - Zelf heeft Marten de Roon niet veel moeite met kritiek. „Ik ben het gewend”, zegt de middenvelder van het Nederlands elftal. „Dat gaat al zo sinds ik bij Oranje ben. Het raakt me niet zo zeer. Ik voel me gewaardeerd door de technische staf. Ik vind het wel vervelend voor de mensen om mij heen. Mijn geliefden storen zich er aan.”

Marten de Roon

Marten de Roon

Toen familieleden van De Roon maandag de kranten opensloegen, lazen ze dat de middenvelder veel kritiek kreeg na zijn optreden in het gewonnen oefenduel met Georgië (3-0). Hij leed voor rust maar liefst dertien keer balverlies en had geluk dat een foutje van hem geen treffer van Georgië inleidde. „Ik heb die eerste helft nog eens teruggekeken”, vertelt de oud-speler van Sparta, Heerenveen en Middlesbrough. „Ik gaf in vijf minuten vier slordige passes. Daar baal ik van, dat moet beter. Cijfers liegen niet, maar verder was het allemaal niet zo spannend.”

„Ik probeerde bijvoorbeeld ook een keer Dumfries met een lange pass vrij voor de doelman te zetten”, weet hij nog. „Dat kan fout gaan en ik gaf drie verkeerde passes nadat ik de bal net had veroverd en meteen vooruit wilde spelen. De media leggen dat onder een vergrootglas, maar zo slecht was het allemaal niet.”

Uiterlijk of karakter

Frank de Boer nam het vlak na het duel met Georgië al op voor De Roon. „Hij doet ook vaak goede dingen en is al heel belangrijk voor ons geweest”, zei de bondscoach. Alles wijst er ook op dat de Roon zondag aan de aftrap staat als Oranje het EK opent tegen Oekraïne. De Roon wil zelf niet op een basisplaats vooruitlopen. Hij hield zich afgelopen week ook niet doof voor de steeds luidere roep om een basisplaats voor Ryan Gravenberch.

„Toen ik een kans kreeg bij Oranje moest Davy Pröpper op mijn positie spelen”, weet hij nog. „Later Donny en Davy”, doelde hij op Van de Beek en Klaassen en nu dus Gravenberch. „Ook ik vind Ryan een aanstormend talent. En die discussies horen erbij. Maar ik zal toch niet vanwege mijn uiterlijk of goede karakter worden geselecteerd. Waarom ik nu van mij afbijt? Misschien ben ik al die tijd wel te lief geweest.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop