Nieuws/Sport
1340832772
Sport

Flinke medailleoogst voor Nederland

Judo-goud voor Spijkers en Korrel in Bulgarije, Meyer pakt brons

Jur Spijkers.

Jur Spijkers.

Jur Spijkers heeft op het EK judo in Bulgarije een verrassende gouden plak gewonnen bij de zwaargewichten. Ook Michael Korrel won goud, en dat op zijn eerste finale op een Europees kampioenschap. Verdere medailles waren er voor Guusje Steenhuis (zilver) en Roy Meyer (brons).

Jur Spijkers.

Jur Spijkers.

Jur Spijkers heeft, enigszins verrassend, goud gewonnen bij de zwaargewichten op de Europese kampioenschappen in het Bulgaarse Sofia. De 25-jarige Nederlander won de finale in de klasse boven 100 kilogram van de Duitser Johannes Frey. Spijkers kreeg zijn tegenstander al vrij snel met een armzwaai op de grond en zette aan de rand van de tatami door. De Duitser lag kansloos op zijn rug.

De Nederlander judode een sterk toernooi, waarin hij in de halve finales oud-wereldkampioen Goeram Toesjisjvili uit Georgië versloeg.

Trots

Spijkers was vooral trots op de wijze waarop hij zijn eerste Europese titel veroverde. „Ik heb al mijn partijen op ippon gewonnen en dat is wel een fijn gevoel”, zei de 25-jarige Tilburger na zijn zegetocht in de Bulgaarse hoofdstad Sofia.

Spijkers was als vierde geplaatst, dus hij rekende zich vooraf tot de favorieten. „Je kunt dus niet zeggen dat ik een verrassende winnaar ben. Ik werk er hard voor en het gaat erom dat alles een keer op zijn plaats valt. Dat was hier het geval”, aldus de judoka, die zich thuis voelt bij de zwaargewichten. „Daar hoef ik geen moeite voor te doen, want ik weeg al vanaf mijn zestiende meer dan 100 kilo. Ik word alleen maar zwaarder. Maar er is een ideaal gewicht waar ik me goed bij voel en daar pas ik wel mijn voeding op aan.”

Spijkers trof in de halve finale zijn sterkste tegenstander in de Georgiër Goeram Toesjisjvili. „Hij was in 2018 wereldkampioen en op de Olympische Spelen van Tokio won hij zilver, maar het werd een kort gevecht. Het was lastig, want één verkeerde beweging en het kan afgelopen zijn, maar het viel gelukkig mijn kant op ”, zei hij over het gevecht, dat iets meer dan 2 minuten duurde en waarin hij zijn tegenstander onverwacht vloerde.

In de finale trof Spijkers de Duitser Johannes Frey. Ook in die partij was de Nederlander superieur. „Ik gooide hem tegen de grond en slaagde erin hem in een houdgreep te nemen. Het is dan aftellen en dat duurt voor je gevoel lang. Hij probeerde zich los te worstelen, maar ik had hem goed klem”, analyseerde de Europees kampioen, die de komende jaren alles gaat zetten op deelname aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. „Het begin is gemaakt. Deze titel is een mooi startpunt.”

Korrel

De 28-jarige Korrel versloeg op de EK in het Bulgaarse Sofia in een slopende finale in de klasse tot 100 kilogram de Pool Piotr Kuczera. Na 4 minuten en 20 seconden in de verlenging (golden score) kreeg Korrel zijn tegenstander op de rug.

Korrel, die op de EK van 2016 brons veroverde, won op weg naar de finale in Sofia achtereenvolgens van de Duitser Falk Petersilka, Elmar Gasimov uit Azerbeidzjan en in de halve finales van zijn landgenoot Simeon Catharina. Catharina was door de nederlaag tegen de oppermachtige Nederlander veroordeeld tot de strijd om het brons, maar ook die partij verloor hij. De Spanjaard Nikoloz Sherazadishvili was net iets sterker.

Michael Korrel heeft het geflikt.

Michael Korrel heeft het geflikt.

Roy Meyer

Roy Meyer heeft brons overgehouden aan zijn EK-deelname. Hij won de medaille in de klasse boven 100 kilogram door de Hongaar Richard Sipocz te verslaan. Het is de tweede bronzen EK-medaille voor de 30-jarige Meyer, die kort voor Spijkers in actie kwam.

Meyer in actie.

Meyer in actie.

Meyer verloor in de kwartfinales van de Georgiër Goeram Toesjisjvili, maar verdiende alsnog de kans op een bronzen medaille door in de herkansingen de Oostenrijker Daniel Allerstorfer te verslaan. In de partij om het brons was Meyer vanaf het begin de agressievere judoka. Hij kreeg een score voor een beenzwaai.

Eerder op de EK won Guusje Steenhuis zilver in de klasse tot 78 kilogram.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop