Sport/Schaatsen
13412846
Schaatsen

Schaatsbond ISU gaat op zoek naar nieuwe locatie

WK afstanden in gevaar na schrappen test-evenementen Winterspelen 2022 in Peking

Sven Kramer tijdens de WK afstanden van begin dit jaar in Salt Lake City.

Sven Kramer tijdens de WK afstanden van begin dit jaar in Salt Lake City.

De internationale schaatsunie ISU heeft de WK afstanden en een wereldbeker shorttrack in Peking vanwege het coronavirus geschrapt. Beide wedstrijden waren zogenoemde testevents voor de Winterspelen van 2022 in de hoofdstad van China.

Sven Kramer tijdens de WK afstanden van begin dit jaar in Salt Lake City.

Sven Kramer tijdens de WK afstanden van begin dit jaar in Salt Lake City.

De WK afstanden waren voor 25-28 februari op de kalender gezet. De ISU onderzoekt de komende dagen of de WK afstanden op een andere locatie veilig kunnen worden gehouden. De wereldbeker shorttrack was voor 18-20 december uitgeschreven en is definitief afgelast.

Mogelijk komt ijsstadion Thialf in beeld voor de WK afstanden. De ISU keurde vorige week het plan om een schaatsbubbel te creëren in Heerenveen alsnog goed. Om die reden zijn de EK allround en de EK sprint met een week opgeschoven naar 16 en 17 januari. In de weekenden daarna zullen er twee wereldbekerwedstrijden worden gehouden in Thialf.

Jac Orie

Voor schaatscoach Jac Orie kwam de annulering niet als een heel grote verrassing. „Met het coronavirus houd je overal rekening mee, dus ook met dit. Het zijn andere tijden, je hebt het nu gewoon even niet voor het zeggen”, reageert de succestrainer van Jumbo-Visma.

Jac Orie en Sven Kramer op de ijsbaan van Thialf.

Jac Orie en Sven Kramer op de ijsbaan van Thialf.

Orie hoopt dat de internationale schaatsunie ISU er nog in slaagt om het belangrijkste toernooi van een regulier schaatsseizoen naar een andere plek te verhuizen. „Ik zou het geweldig vinden als er nog een alternatief komt. Dat zou goed zijn voor het schaatsen en ook leuk voor de mensen die naar onze sport op de televisie kunnen kijken. Het is altijd brood en spelen toch? Wij willen heel graag rijden binnen de vastgestelde regels.”

Thialf

Uiteraard denkt Orie zeker ook aan Thialf als decor voor de WK, die in China als testevent zouden worden gehouden voor de Winterspelen van 2022. In de Friese schaatstempel wordt in januari een soort bubbel gecreëerd en staan tot het eind van de maand achtereenvolgens de EK allround en de EK sprint en twee wereldbekers op het programma. Daarna zouden daar ook logischerwijs de WK afstanden kunnen plaatsvinden.

„Natuurlijk, dat zou prachtig zijn”, erkent Orie. „Het lijkt mij een heel mooie gelegenheid om de WK afstanden nu ook in Thialf af te werken. Iedereen is er dan toch al. Dat hebben ze in het wielrennen dit jaar ook gedaan. In één keer alle wedstrijden doortrekken. Dan kunnen we nog heel mooie races aan het publiek laten zien. Als de WK afstanden toch nog ergens anders kunnen worden gehouden, is dat natuurlijk ook prima. Het allerbelangrijkste is dat er een alternatief komt, met de minst mogelijke schade en kosten.”

Orie betreurt het nog wel dat hij met zijn ploeg de olympische baan in Peking voorlopig nog niet kan uitproberen. „Maar het is in deze coronatijden even niet anders, we zullen het ermee moeten doen. In het nieuwe, olympische seizoen kunnen we er misschien nog wel een wereldbeker rijden. Er doen zich altijd wel weer nieuwe mogelijkheden voor.”

ISU-voorzitter Jan Dijkema

ISU-voorzitter Jan Dijkema

Bubbelconcept

Aanvankelijk wilde de ISU nog niet ingaan op het plan van de schaatsbond KNSB en House of Sports om dit najaar in Thialf een aantal weekenden achter elkaar wereldbekerwedstrijden te houden in een bubbelconcept, waarin schaatsers, begeleiders en officials uit de internationale schaatswereld in een veilige en beschermde omgeving hun sport kunnen beoefenen. De bond vond toen de situatie rond het coronavirus nog te onvoorspelbaar.

Inmiddels acht de mondiale bond het plan haalbaar voor januari 2021. De ISU heeft gezien dat de NK afstanden eind oktober goed zijn verlopen en dat Thialf in staat is een veilige bubbel te creëren.

Heerenveen

De twee wereldbekerwedstrijden in Heerenveen zijn gepland in de weekenden van 22, 23 en 24 januari en 29, 30 en 31 januari. Daarna kunnen de schaatsers, begeleiders en officials mogelijk in Friesland blijven voor de WK afstanden.

Kunstrijden

De ISU is ook nog op zoek naar een alternatief voor de finale van de Grand Prix in het kunstrijden, die van 10 tot en met 13 december ook als testevent in Peking zou worden gehouden.