Sport/Voetbal
1341350407
Voetbal

Gaston Sporre: ’UEFA niet van deze wereld, we moeten stoppen’

Gastin Sporre.

Gastin Sporre.

ZWOLLE - Gaston Sporre mocht in het verleden optreden als informateur van een nieuw bestuur betaald voetbal, toen de eensgezindheid in Zeist ver te zoeken was. Wat hij de KNVB zou adviseren nu als gevolg van de coronacrisis de verdeeldheid in de Eredivisie opnieuw groot is? „Simpel. De wereld is totaal ontwricht. Doe als de KLM en houd de vloot aan de grond.”

Gastin Sporre.

Gastin Sporre.

Sporre verduidelijkt: „Je hebt het normale bedrijfsleven en je hebt het abnormale bedrijfsleven. Het profvoetbal behoort tot de laatste categorie. De KLM - en het kabinet - denkt in scenario’s, maakt plannen waar denkwerk achter zit. Reële plannen. Het voetbal zegt: the show must go on. De redenering loopt via het kasboek. Men denkt in opties en dat is heel wat anders dan in scenario’s. Van een moreel kompas is in het geheel geen sprake. De enige vraag die wordt gesteld is: wat kost het ons.”

Volkomen onrealistisch

Wat het voetbal doet, is ethisch niet verantwoord, vindt Sporre. „In deze situatie moet je eerst nadenken over wat in de huidige omstandigheden betamelijk is en wat niet. Terwijl er overal doden vallen en mensen bang zijn, wil men de competitie zo snel mogelijk hervatten. Nog afgezien van het feit dat de plannen volkomen onrealistisch zijn, zoiets doe je niet.”

Dat er verdeeldheid komt, is logisch. Sporre: „Gelukkig zijn er ook clubs die wel hardop durven te zeggen dat het mooi is geweest voor dit seizoen. Bijvoorbeeld Ajax-directeur Marc Overmars. Hij dacht niet aan het clubbelang, hij toonde leiderschap. Gelukkig hebben een aantal clubs hem gevolgd. We praten over een publiekssport, over veiligheid, over een nieuw beeld van de openbare orde. En dan willen wij de bal laten rollen. Houd toch op!”

Niet van deze wereld

De UEFA speelt een rol als het International Olympisch Comité, dat lang volhield dat de beslissing over Tokio 2020 pas in mei kon worden genomen. Sporre: „Niet van deze wereld! Laat het voetbalbedrijf zich erbij neerleggen dat het voorlopig voorbij is. Dat de UEFA dreigt ons uit de Europese competities te zetten als we stoppen, neem ik niet serieus. Laten wij als Nederland aantonen dat we op een maatschappelijk verantwoorde manier in de wedstrijd zitten. Dan moet ik nog zien of die ’grote jongens’ daar in Lausanne of waar ze ook zitten ons durven aan te pakken. Er staat echt geen enkele straf op nadenken.”

Sporre besluit: „Ik denk ook dat alle supporters de bovenkamer goed op orde hebben en zich realiseren: dit gaat veel te ver, we moeten stoppen. Deze plannen doorzetten is een totale miskenning van de opinie van de fans.”

In de nieuwste Kick-off podcast gaat het uiteraard over het al dan niet stopzetten van de Eredivisie. Verder: de laffe pr-actie van Feyenoord en het plan van de FIFA om de transfertermijn open te gooien. Luister ‘m hier, hieronder of via je eigen podcast app.