Nieuws/Sport
1343448
Sport

Amsterdammers nemen na rust afstand van Roda JC

Kluivert poetst belabberde helft Ajax weg

Justin Kluivert viert zijn tweede treffer.

Justin Kluivert viert zijn tweede treffer.

Ajax heeft zondag een ruime zege op Roda JC geboekt, maar makkelijk ging het aanvankelijk zeker niet voor de ploeg van Marcel Keizer. 

Justin Kluivert viert zijn tweede treffer.

Justin Kluivert viert zijn tweede treffer.

Justin Kluivert was met drie doelpunten de grote man bij de Amsterdammers. De buitenspeler hielp het lamlendige Ajax na een achterstand in het zadel, waarna in de tweede helft een tandje werd bij geschakeld: 5-1.

Door de zege blijft de recordkampioen nog enigszins in het spoor van PSV, dat later op dag bij winst op Excelsior de voorsprong van acht punten herneemt.  

Keizer moest zondag flink puzzelen. De Ajax-trainer miste maar liefst zeven spelers, waaronder Klaas-Jan Huntelaar, die desondanks wel even op het veld verscheen voor een heuglijk moment

Ajax-trainer Marcel Keizer.

Ajax-trainer Marcel Keizer.

Door de afwezigheid van Nick Viergever en Daley Sinkgraven begon Keizer met Deyovasio Zeefuik en Maximilian Wöber als rechts- en linksback. Het duo had een belangrijke taak gekregen, maar mede omdat zij niet aan hun opdracht konden voldoen had Ajax het in de eerste helft lastig.

De Amsterdammers hanteerden een te laag tempo en slaagden er niet in om de muur die Roda JC-trainer Robert Molenaar in elkaar had gemetseld te slechten. Na ruim een half uur spelen kwam de uitploeg zelfs op voorsprong.

Deyovasio Zeefuik mocht zondag in de basis beginnen.

Deyovasio Zeefuik mocht zondag in de basis beginnen.

Een vrije trap van Adil Auassar belandde op het hoofd van Matthijs de Ligt. De jonge Ajax-verdediger verwerkte de bal matigjes, waarna Simon Gustafsson met het hoofd Christian Kum kon bereiken. De geboren Duitser verschalkte Joël Veltman kinderlijk eenvoudig in de lucht en kopte de bal simpel langs André Onana: 0-1.

Kluivert hielp Ajax op slag van rust op gelijke hoogte. Na een één-twee met Hakim Ziyech ging de linksbuiten simpel voorbij aan Kum, waarna hij doelman Hidde Jurjus met een schuiver in de verre hoek kansloos liet: 1-1. 

Christian Kum klopt Joël Veltman in de lucht en kopt raak.

Christian Kum klopt Joël Veltman in de lucht en kopt raak.

Met Frenkie de Jong voor de tegenvallende Zeefuik begon Ajax een stuk frisser aan de tweede helft. Het resulteerde in de 59e minuut in een voorsprong, die enigszins gelukkig tot stand kwam. Een van richting veranderde voorzet van David Neres belandde bij Kasper Dolberg, die vervolgens het net vond met een gekraakt schot. 

Een minuut later besliste Kluivert de wedstrijd. Ook nu weer sneed hij vanaf links naar binnen en haalde hij uit met rechts, maar dit keer deed hij dat hard en van ver. Jurjus stond aan de grond genageld: 3-1. 

Donny van de Beek tilde de score een kwartier voor tijd naar 4-1. De middenvelder, vorige week al drie keer trefzeker, volleerde met links raak na een voorzet van Frenkie de Jong.

Het slotakkoord was voor niemand minder dan Kluivert, die vijf minuten voor tijd volgens beproefd recept zijn derde maakt: naar binnen dribbelen en met rechts uithalen.

De 18-jarige buitenspeler, de jongste Ajacied met een hattrick sinds Wim Kieft in 1981, kreeg direct een publiekswissel. Hij verliet onder daverend applaus het veld voor de Noor Dennis Johnson, die zijn Eredivisie-debuut werd gegund.