Sport

Frenkie De Jong:’ Volledig eens met Advocaat’

Door Mike Verweij

Frenkie de Jong

Frenkie de Jong

BOUWMAN, RENE

AMSTERDAM - Frenkie de Jong was voor het sputterende Ajax de sleutel tot succes. Met de extra middenvelder voor verdediger Deyovaisio Zeefuik werd hekkensluiter Roda JC na rust alsnog naar een kansloze nederlaag gespeeld (5-1).

Frenkie de Jong

Frenkie de Jong

BOUWMAN, RENE

"Verkeerd begonnen ditmaal”, beantwoordde de lachende De Jong de vraag of Marcel Keizer goed had ingegrepen of verkeerd was begonnen. ,,Maar dat was cynisch, hoor.” De Jong was deze eeuw de eerste speler die als invaller drie assists voor zijn rekening nam. Daarnaast had hij vier key-passes, 94 procent passzuiverheid en vier geslaagde dribbels.

"Het is hartstikke lekker als je invalt en het beter gaat lopen, maar ik moet het elke week laten zien. Moedeloos ben ik nog zeker niet, want ik voel wel vertrouwen. Dat kunnen ze uitspreken, maar ik moet wel gaan spelen. Ik ga niet over de opstelling, maar ik hoop dat de trainer niet meer om me heen kan. Op welke plek op het middenveld maakt me echt niet uit, als ik maar speel.”

In de voorbereiding op het duel met de Limburgers keek De Jong naar De tafel van Kees, waarin Dick Advocaat zei dat het Ajax-talent in zijn ogen geen nummer zes is. ,,Ik heb het gezien, toevallig. Hij vond dat ik meer een acht of een tien ben, omdat ik veel dribbel. Ik denk dat ik ook op zes kan spelen, maar misschien ziet hij liever een ander type, een passer.”

Advocaat zei ook dat De Jong zich op zijn leeftijd al in de basis geknokt had moeten hebben. Weer dollend: "Ik ben het volledig met hem eens dat ik moet gaan spelen en van het stempel ’talent’ af moet.”

Lees meer over