Sport/Wielrennen
1347134823
Wielrennen

Indrukwekkende Annemiek van Vleuten (38) pakt tien jaar na dato weer zege in Ronde van Vlaanderen

Annemiek van Vleuten wint voor de tweede keer De Ronde

Annemiek van Vleuten wint voor de tweede keer De Ronde

OUDENAARDE - Annemiek van Vleuten (38) heeft voor de tweede keer in haar carrière de Ronde van Vlaanderen weten te winnen. De Movistar-renster deed dit eerder al tien jaar geleden, in 2011 dus.

Annemiek van Vleuten wint voor de tweede keer De Ronde

Annemiek van Vleuten wint voor de tweede keer De Ronde

13 km voor de meet viel Van Vleuten met een fraaie krachtsinspanning aan op de beklimming van de Paterberg. Het was zo zwaar, dat ze zelfs even een hekje vast moest pakken in de beklimming. De groep waaruit ze wegsloop keek spartelend toe.

Longo-Borghini, Anna van der Breggen, Cavalli en Brennauer zaten in deze achtervolgingsgroep. Van Vleuten kreeg amper een marge van tien seconden. Maar de achtervolgers werkten niet goed samen, terwijl Van Vleuten maar door bleef beuken. Het resulteerde in een verdiende en evenzo fraaie zege voor de Nederlandse.

De Duitse Lisa Brennauer sprintte achter Van Vleuten naar de tweede plaats, voor de Australische Grace Brown. Ook Demi Vollering (vijfde) en wereldkampioene Anna van der Breggen (achtste) finishten in die groep.

Van Vleuten had woensdag al de semi-klassieker Dwars door Vlaanderen gewonnen. Dat was haar eerste zege in het shirt van Movistar, haar nieuwe Spaanse werkgever.

Ronde-winnares Van Vleuten telde af naar de finish

Het leek een hopeloze onderneming. Maar vVan Vleuten wist ook dat alleen een solo haar aan de winst in de Ronde van Vlaanderen kon helpen. Na de Paterberg volgden 13 eenzame kilometers, met zeven jagende rensters achter zich aan. „Ik heb de kilometers afgeteld. Ik was zo kapot”, vertelde ze na haar tweede zege in de ’Ronde’ na de editie van 2011.

„Ik heb hier zo veel jaren op gehoopt. Eindelijk viel het allemaal op zijn plek”, keek ze in de tv-studio van Sporza terug op haar tweede zege van het seizoen. „Met de ploeg zijn we al vroeg gaan koersen. Ik wilde op de Kanarieberg al weg rijden, maar ik had de wind op kop. Dat ging niet goed. Daarna vielen ook andere rensters aan. Het werd een mooie koers, iedereen wilde.”

Annemiek van Vleuten

Annemiek van Vleuten

„Ik wist dat het op de Paterberg moest gebeuren. Ook al is het een vrij korte klim. Ik houd eigenlijk van langere hellingen. Op de Oude Kwaremont heb ik me ingehouden. Ik moest wachten.”

Daarna volgde in feite een individuele tijdrit. „Ik moest uit het zicht zien te raken.” Dat lukte en Van Vleuten (38) beloonde in Oudenaarde haar harde werken op hoogte op Tenerife, waar ze tot vorig weekeinde een trainingssage had belegd. „Ik ben er naartoe gegaan met als doel hier en in de Ardense klassiekers goed te zijn. Het is extra speciaal omdat Movistar niet eerder zo’n klassieker heeft gewonnen. Dit gaan we vieren. Het geeft me weer zo veel energie om voor een nieuwe ploeg te rijden. Ik ben vandaag echt supertrots.”

Weggooien drinkbus wordt Van Vleuten niet fataal

Van Vleuten moest zondag nog even vrezen dat haar de zege in de Ronde van Vlaanderen zou worden ontnomen. Op tv-beelden, die op sociale media opdoken, was te zien dat ze een drinkbus weggooit buiten de zones waar dat is toegestaan. De Zwitser Michael Schär werd eerder bij de mannen uit koers genomen na hetzelfde vergrijp.

Van Vleuten zei in de studio van Sporza dat ze haar bidons had weggegooid als ze een verzorger van haar ploeg naast de weg zag staan. „Bij mijn weten heb ik het elke keer bij iemand van mijn ploeg weggegooid. Ik dacht na de Kanarieberg ook dat er iemand van mijn ploeg stond. Ik zie nu dat dat niet zo is”, zei de renster van Movistar na het zien van de beelden geschrokken.

Sporza wist te melden dat de jury inmiddels had besloten niet tot diskwalificatie over te gaan. Er zou geen sprake zijn geweest van een overtreding.

Schouder uit de kom bij wielrenster Kastelijn na val

Yara Kastelijn heeft geen breuken overgehouden aan haar val in de Ronde van Vlaanderen. Bij de 22-jarige wielrenster van Plantur-Pura raakte de schouder uit de kom, zo meldt de ploeg.

Kastelijn, die vooral ook bekend is als veldrijdster, viel na de Oude Kwaremont en kon niet meer verder.