Sport/EK voetbal
1352308574
EK voetbal

Weergaloos ingevallen Kevin De Bruyne schenkt België zege op Denemarken

Belgen verhinderen Deense stunt na drama Christian Eriksen

Kevin De Bruyne

Kevin De Bruyne

KOPENHAGEN - Denemarken heeft voor eigen publiek en voor hun ploeggenoot Christian Eriksen wederom niet weten te winnen op het EK. De Belgen wonnen met 2-1, vooral door de komst van de weergaloos ingevallen Kevin De Bruyne. België heeft nu zes punten, terwijl Denemarken flink zal moeten winnen tegen de Russen om de achtste finales nog te bereiken.

Kevin De Bruyne

Kevin De Bruyne

Aangemoedigd door het publiek - en Eriksen vanaf zijn ziekenhuisbed - gingen de Denen furieus van start. Dat resulteerde al rap in de 1-0 door Yussuf Poulsen. De Belgen wisten niet waar ze het zoeken moesten. 2-0 binnen tien minuten had niet onverdiend geweest, maar dat gebeurde niet.

De Denen kwamen al rap op 1-0.

De Denen kwamen al rap op 1-0.

In de tiende minuten gingen wel de handen op elkaar voor Eriksen. In het Parken Stadion lag het spel zoals gepland even stil en klapte iedereen voor Eriksen, die een paar honderd meter verderop in een ziekenhuis herstellende is van de hartstilstand die hem afgelopen zaterdag trof in hetzelfde stadion.

Ook arbiter Björn Kuipers klapte zijn handen stuk voor het herstel van de 29-jarige Eriksen, die jaren bij Ajax speelde, en vervolgens de overstap maakte naar Tottenham Hotspur. Tegenwoordig verdient hij zijn geld in Italië bij Internazionale.

De Denen waren heer en meester, maar de Belgen wisten de schade ’te beperken’ tot 1-0 met de rust.

Bondscoach Roberto Martinez bracht sterspeler De Bruyne voor Dries Mertens en dat sorteerde al snel in succes voor de Belgen. Hij zag in de 55e minuut Thorgan Hazard binnen de zestienmeter vrijstaan, waardoor de Dortmund-aanvaller de 1-1 kon binnentikken. De rollen waren omgedraaid, want ineens maakten de Belgen het spel, onder aanvoering van de fenomenale De Bruyne.

Kevin De Bruyne op het punt van invallen.

Kevin De Bruyne op het punt van invallen.

Ook Eden Hazard kwam en met hem én De Bruyne kwamen de Denen er niet echt meer aan te pas. In de 71e minuut bezorgde een lage schuiver van de ster van Manchester City de Belgen de voorsprong: 1-2.

Het startsein voor de Denen om weer wat meer druk te zetten, maar Thibaut Courtois was een vrij lange sta-in-de-weg. Martin Braithwaite was er met een kopbal in de 87e minuut heel dichtbij, maar de bal belandde op de lat. Matias Jensen knalde even later net over. De Denen kregen niet wat ze verdienden, terwijl de Belgen juist meer kregen. Het verschil? Kevin De Bruyne.

Axel Witsel

Axel Witsel maakt tegen Denemarken in de 59e minuut een opvallende rentree. Voor de middenvelder betekende het zijn eerste speelminuten sinds zaterdag 9 januari, toen hij in het duel met Borussia Dortmund tegen RB Leipzig na een halfuur een achillespees scheurde. Op dat moment leek het onmogelijk dat hij het EK zou halen.

Deense bondscoach na verlies toch trots op team

Bij de Deense voetballers overheerste na de nederlaag tegen België (1-2) op de Europese titelstrijd voetbal toch een goed gevoel. „Ik ben trots op het team”, zei bondscoach Kasper Hjulmand. „Natuurlijk zijn we teleurgesteld over de nederlaag. Maar er staan heel veel positieve dingen tegenover.”

„Ik wist niet wat te verwachten van deze wedstrijd”, vervolgde de trainer, na de hartstilstand van Eriksen in het eerste, ook verloren duel. „De kwaliteit die we getoond hebben, slechts enkele dagen nadat de spelers bijna een van hun beste vrienden verloren, is ongelooflijk. We hebben in de eerste helft gedomineerd tegen het beste team van de wereld. Ik heb zoveel respect voor mijn spelers en dat heb ik ze ook gezegd.”

Hjulmand bedankte ook voor de omvangrijke steun, uit alle hoeken van Europa. „Dat betekent erg veel voor ons. Christian gaat nog zware weken tegemoet, maar we zijn er voor hem. We gaan in de volgende wedstrijd de Russen kloppen, dit EK is voor ons nog niet afgelopen.”

Een opvallend beeld na het laatste fluitsignaal: op het veld viel Hjulmand in de armen van tegenstander Romelu Lukaku, ploegmaat van Eriksen bij Inter. De bondscoach: „Lukaku heeft indruk gemaakt op ons. Hij is een fantastische persoon en een goede vriend van Eriksen. Hij vertelde me dat hij dankbaar was omdat we Christians leven gered hebben. Voetbal is een van de mooiste zaken ter wereld: het gaat over religies en grenzen heen. We voelen ons verbonden, we behoren tot dezelfde familie.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo