Nieuws/Sport
1354693090
Sport

Sport Kort: Veldrijdster De Boer (30) stopt ermee

AMSTERDAM - In de rubriek Sport Kort besteedt Telesport aandacht aan het dagelijkse nieuws. Deze rubriek wordt gedurende de dag continu ververst met het laatste nieuws en de prestaties van onze landgenoten bij diverse sportevenementen.

Blijf zo altijd op de hoogte van al het sportnieuws. Voor het voetbal-, tennis-, schaats-, autosport-, wieler- en dartnieuws hebben we op onze website speciale pagina’s ingericht, waarop de belangrijkste zaken in deze sporten worden uitgelicht. In deze rubriek Sport Kort komen hoofdzakelijk de overige berichten aan bod.

Veldrijdster De Boer (30) stopt ermee

21.51 uur: Sophie de Boer beëindigt haar topsportloopbaan. Dat meldt de 30-jarige veldrijdster op Instagram.

„Ik heb deze beslissing twee weken geleden genomen en dat was zeker niet makkelijk. Er zijn veel factoren geweest die hebben bijgedragen aan deze beslissing”, schrijft De Boer. „De laatste seizoenen worstelde ik om het niveau te bereiken dat ik wilde. Het was soms moeilijk om de vinger op de juiste plek te leggen. De afgelopen weken heb ik weer veel rugpijn gehad, vooral bij hoge intensiteit met het sporten. Ik ben moe van het blijven proberen. Het is tijd voor een nieuw avontuur.”

De Boer won in 2017 het eindklassement in de wereldbeker. Ze was vijftien jaar lang veldrijdster.

Triatlonbond: niet waar dat sporters betaalden voor A-status

19.50 uur: Het is niet waar dat Nederlandse triatleten hebben betaald om hun zogenoemde A-status te behouden. Algemeen directeur Rembert Groenman van de Nederlandse triatlonbond zegt dat maandag in een reactie op berichtgeving van 3athlon.nl. Die website meldde vorige week dat technisch directeur Adrie Berk een aantal atleten „min of meer heeft gedwongen” een deel van hun stipendium, een toelage van NOC*NSF voor A-sporters, af te staan aan de bond.

„De bewering dat de verlening van A-statussen aan sporters van de Nederlandse triatlonbond NTB niet rechtmatig verlopen zou zijn, berust niet op waarheid. De toegepaste procedure is transparant, volgens de NTB-reglementen toegepast, afgestemd met NOC*NSF en op vergelijkbare wijze gehanteerd bij meerdere sportbonden. Een A-status is niet te koop”, schrijft Groenman in een verklaring op de website van de NTB.

De website 3athlon.nl beriep zich op verklaringen van niet nader genoemde atleten. Het zou gaan om bedragen van 750 euro per maand. Berk zou atleten hebben gewaarschuwd dat zij hun A-status zouden verliezen als ze niet zouden betalen. Het bericht over Berk volgde na onthullingen in Trouw. Het dagblad berichtte vorige week over een te hoge prestatiedruk die bij triatleten leidde tot depressies, eetstoornissen, chronische pijn in het lichaam en zelfmoordneigingen.

„In de afgelopen dagen staat de triatlonsport volop in het nieuws. De Nederlandse triatlonbond neemt alle berichten uitermate serieus. Wij zijn geschrokken van de verhalen die (voormalige) atleten delen en de ontzetting over wat zij aangeven te hebben meegemaakt blijft onverminderd groot”, schrijft Groenman maandag verder. „Eerder dit jaar is een onafhankelijk bureau gevraagd onderzoek te doen naar de huidige sociale veiligheid op het trainingscentrum naar aanleiding van signalen van huidige atleten op het trainingscentrum. De rapportage wordt eind deze week opgeleverd. Als NTB wachten we de uitkomsten van dit onderzoek af. Daarnaast onderzoeken wij de beweringen die gedaan worden over zaken die geen onderdeel zijn van het lopende onafhankelijk onderzoek over het trainingscentrum. Ook die hebben de aandacht en we gaan daar over communiceren zodra er duidelijkheid over is.”

De bond had ook contact met NOC*NSF. Groenman: „De hele georganiseerde gecentraliseerde topsport ligt onder een vergrootglas. Voor misstanden is bij onze bond geen plaats. Het is belangrijk dat onze sporters op een plezierige wijze kunnen werken aan hun prestaties.”

Zaalvoetballers bij EK tegen wereldkampioen Portugal

19.44 uur: De Nederlandse zaalvoetballers nemen het begin volgend jaar bij het Europees kampioenschap in eigen land op tegen wereldkampioen Portugal en Oekraïne. De derde tegenstander in de poulefase komt uit de confrontatie tussen Servië en Belarus, die het volgende maand in de play-offs tegen elkaar opnemen.

Oranje is bij het evenement, dat van 19 januari tot en met 6 februari duurt, ingedeeld in poule A. Voor het eerst doen in totaal zestien landen mee. Dat waren er tot dit EK twaalf. De groepsduels zijn in de Ziggo Dome in Amsterdam en MartiniPlaza in Groningen. Na de groepsfase gaat het toernooi verder in de Ziggo Dome.

„Ik ga niet direct roepen: ik zie mogelijkheden, ik zie kansen”, aldus de Nederlandse bondscoach Max Tjaden. „Het wordt een hele uitdaging om twee landen in de poule achter ons te laten en de kwartfinales te bereiken, maar die gaan we serieus aan.” Aanvoerder Oualid Saadouni is niet ontevreden. „Een loting met perspectief”, zei hij. „Het had zeker moeilijker gekund. Al is het nog steeds een moeilijke poule. We kunnen ons nu optimaal gaan voorbereiden op de tegenstanders. We kijken er allemaal heel erg naar uit. Toen ik net de loting zag, dacht ik: laten we maar alvast beginnen, kom maar op.”

In 1989 was Nederland voor het laatst organisator van een groot zaalvoetbaltoernooi voor landenteams. In Ahoy in Rotterdam was toen het wereldkampioenschap.

Portugal is naast regerend wereldkampioen ook regerend Europees kampioen.

Go Ahead Eagles komende duels zonder geschorsten Lidberg en Botos

18.54 uur: Go Ahead Eagles moet het de komende weken doen zonder Isac Lidberg en Giannis Botos. De Zweed en Griek werden zaterdag in de door hun club met 4-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo met een rode kaart bestraft.

Lidberg kreeg vanwege het uitdelen van een elleboogstoot een schorsing van drie wedstrijden en Botos mag vanwege natrappen twee wedstrijden niet meedoen. Beide spelers kregen er ook nog een duel voorwaardelijke schorsing bij.

In de Keuken Kampioen Divisie mag Jurgen Streppel de komende wedstrijd gewoon op de bank zitten bij Roda JC. De coach ontving in het thuisduel met Jong PSV een rode vanwege onbehoorlijk gedrag. De kaart is geseponeerd, omdat er onvoldoende wettig bewijs is.

Vrouwenbondscoach Parsons in technische adviesgroep FIFA

18.40 uur: Mark Parsons, de bondscoach van de Nederlandse voetbalvrouwen, maakt deel uit van een nieuw op te richten technische adviesgroep van de FIFA. De groep van 21 mensen concentreert zich op de groei en vooruitgang van het vrouwenvoetbal. Nederlanders ontbreken in de adviesgroep, die onder leiding staat van Jill Ellis. Zij won de laatste twee WK’s met de Amerikaanse voetbalsters.

„Ik ben vereerd dat ik door de FIFA ben gekozen om dit project te leiden”, aldus Ellis. „De groei van het vrouwenvoetbal is een belangrijke doelstelling voor de FIFA. Zoals bij elk initiatief is voor ons nu de eerste stap om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Daarna moeten we de volgende stappen zetten om te bepalen hoe deze adviesgroep een tastbare verandering kan betekenen voor de groei en vooruitgang van het vrouwenvoetbal.”

De adviesgroep bestaat uit spelers, coaches, scheidsrechters, bestuurders en sportwetenschappers van de zes continentale voetbalfederaties.

Visser zeker van meerkampfinale bij bij WK turnen

18.27 uur: Naomi Visser heeft zich maandag bij de WK turnen in het Japanse Kitakyushu geplaatst voor de meerkampfinale. Visser kwam na de vier toestellen tot een score van 52,266 en staat daarmee achtste. Dinsdag komen er in het vervolg van de kwalificaties niet meer dan elf meerkampsters in actie, waardoor de turnster uit Papendrecht zeker is van een plaats bij de beste 24.

Ook voor Elze Geurts ziet het er goed uit. Zij voert nadat zeven van tien subdivisies in actie zijn gekomen de ranglijst aan op sprong met een gemiddelde score van 14,350 over twee sprongen. „Mijn eerste sprong is relatief makkelijk, die heb ik ook al wel vaker gedaan. Bij de tweede was het spannender. Die ging tijdens trainingen in Nederland goed, maar hier op toestellen die ik niet ken een stuk lastiger. Vandaag ging het echt super”, vertelde Geurts, die op haar 26e debuteert op een WK.

Er komen dinsdag nog negen turnsters in actie die twee sprongen maken, een voorwaarde om mee te doen in de strijd om een finaleplaats. De beste acht turnsters per toestel (met een maximum van twee per land) komen zaterdag terug voor de strijd om de medailles.

Visser was niet heel tevreden over haar optreden. „Ik kijk met een dubbel gevoel terug op de kwalificatie. Ik heb wat punten laten liggen op ieder toestel, maar ben blij dat ik geen grote fouten heb gemaakt”, meldde ze vanuit Japan. Het klassement bij de meerkampsters wordt voorlopig aangevoerd door de Amerikaanse Leanne Wong: 55.749. De meerkampfinale is donderdag.

Vera van Pol, afgelopen zomer actief op de Olympische Spelen, kwam na twee keer een val van brug niet verder dan een meerkamptotaal van 48.415 punten en bezet voorlopig de 23e plaats. Sanna Veerman kende bij haar WK-debuut vallen op brug (12.433) en balk (11.566) en komt daardoor niet in de buurt van de finaleplaatsen. Woensdagochtend komen de Nederlandse mannen in actie op de WK.

Aanklacht tegen man (66) die vlucht omgekomen Sala regelde

18.23 uur: Tegen een 66-jarige man is maandag in Groot-Brittannië een aanklacht ingediend omdat hij begin 2019 een vliegtuigje voor voetballer Emiliano Sala zou hebben geregeld, zonder daarvoor toestemming te hebben van de autoriteiten. Het gaat om David Henderson, die zich halverwege februari moet verantwoorden voor de rechtbank. Voor zijn proces zijn tien dagen ingepland.

Sala stond een kleine drie jaar terug op het punt de overstap te maken van Nantes naar Cardiff City. Het toestel met aan boord de 28-jarige Argentijn en piloot David Ibbotson stortte neer in het Kanaal nabij Guernsey. Beide inzittenden overleefden de crash niet.

Britse onderzoekers van luchtvaartongevallen concludeerden in maart 2020 dat Ibbotson geen vergunning had om met het vliegtuig te vliegen. Ook mocht hij niet in de nacht vliegen. Uit het onderzoek bleek dat Ibbotson te snel vloog, terwijl hij probeerde slecht weer te vermijden. Hij verloor de controle. Het toestel met Sala en de piloot stortte op 21 januari 2019 neer en werd pas in februari gevonden.

Met de transfer was naar verluidt een transfersom van circa 20 miljoen euro gemoeid. Later, na het dodelijke ongeluk, besliste wereldvoetbalbond FIFA dat Cardiff alsnog een bedrag van 6 miljoen euro aan Nantes moest betalen.

Olympische vlam voor Winterspelen Peking in Olympia ontstoken

12.50 uur: De olympische vlam voor de Winterspelen van Peking van volgend jaar is maandag in het Griekse Olympia ontstoken. Vanwege de coronamaatregelen gebeurde dat in het bijzijn van slechts enkele genodigden, onder wie Thomas Bach, de Duitse voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Volgens de Griekse televisie werden rond de ceremonie drie demonstranten opgepakt die met een spandoek protesteerden tegen de Spelen. China wordt ervan beschuldigd de mensenrechten te schenden, met name tegen minderheden zoals de Oeigoeren. Mensenrechtenorganisaties noemen de autonome regios’s Xinjang, Tibet en Hongkong als probleemgebieden. „No genocide Games”, viel op het in beslag genomen spandoek te lezen.

Bach sprak alleen maar enthousiaste woorden over het gastland. „De Winterspelen van Peking zullen de mensen in China verbinden met de wereld en China’s ambitie 300 miljoen mensen in contact te brengen met ijs- en sneeuwsporten tot leven brengen. Het zal de wintersporten voor altijd veranderen”, zei de Duitser.

Vanwege corona is er op Griekse bodem ook geen massale estafettetocht met de fakkel. Die wordt naar Athene getransporteerd en dinsdag in het oud-olympisch stadion van de Griekse hoofdstad, Panathinaiko, overgedragen aan de Chinese organisatoren. Woensdag is er dan een welkomstceremonie in Peking, waarna de vlam aanvankelijk te bewonderen zal zijn in de Beijing Olympic Tower. Daarna volgt een tournee. Kort voor de Spelen start een estafettetocht, waarover de organisatie zich nog beraadt. De Winterspelen vinden plaats van 4 tot en met 20 februari.

Rentree veldrijdster Alvarado na gezondheidsproblemen

10.59 uur: Veldrijdster Ceylin del Carmen Alvarado start zondag in de vierde wereldbekerwedstrijd van dit seizoen. Na drie crossen in de Verenigde Staten keren de crossers terug in Europa, waar het Belgische Zonhoven de plaats van handeling is. Europees kampioene Alvarado stond sinds eind september aan de kant vanwege, zo meldde haar ploeg Alpecin-Fenix, een verstoord bloedbeeld.

„Ceylin voelt zich goed genoeg om weer van start te gaan en dat is natuurlijk mooi nieuws”, zei bondscoach Gerben de Knegt, die maandag zijn selectie bekendmaakte. Daarin ontbreekt Marianne Vos, die twee van de drie Amerikaanse crossen won en het wereldbekerklassement leidt. „Dat Marianne nu even rust zou nemen, wisten we vooraf. We beschikken gelukkig over een brede groep met sterke rensters.”

Golfer McIlroy zegeviert weer eens na teleurstellende tijd

09.50 uur: Rory McIlroy heeft na een teleurstellende periode weer een titel gepakt. De Noord-Ierse golfer (32) was de sterkste op de CJ Cup in Las Vegas.

„De afgelopen maanden probeerde ik om iemand anders te zijn. Ik heb me gerealiseerd dat mezelf zijn genoeg is om dit soort dingen te bewerkstelligen”, zei McIlroy, die recent teleurstelde in de Ryder Cup. „Ik was zwaar teleurgesteld met hoe ik daar speelde. Ik word er emotioneler van als ik daar aan denk, dan wanneer ik denk aan deze titel.”

McIlroy kwam in Las Vegas tot een totaal van 263 slagen (-25) en hield op The Summit Club de Amerikaan Collin Morikawa 1 slag achter zich. Keith Mitchell kwam uit op -22. McIlroy legde de basis voor zijn titel zaterdag, met een ronde van 62. Dat was zijn beste ronde in twee jaar tijd.

Voor McIlroy, die met zijn eindscore van 25 onder par een nieuw toernooirecord vestigde, was het zijn twintigste overwinning op het Amerikaanse PGA Tour, goed voor een slordige 1.515.000 euro.

Spaanse Badosa klopt Azarenka in lange finale Indian Wells

08.16 uur: De Spaanse tennisster Paula Badosa heeft Indian Wells gewonnen. In een finale van 3 uur en 4 minuten was ze met 7-6 (5), 2-6, 7-6 (2) te sterk voor Viktoria Azarenka uit Belarus.

De 23-jarige Badosa maakte haar debuut in het hoofdtoernooi van Indian Wells. Ze is de eerste Spaanse ooit die het zogenoemde vijfde grandslamtoernooi weet te winnen.

Opvallend genoeg pakte tweevoudig winnares Azarenka in de langste finale van het WTA-seizoen negen punten meer: 133 om 124. Badosa toonde zich echter het sterkst op de belangrijke momenten, waaronder de tiebreaks. Ze benutte in de beslissende tiebreak op eigen service haar eerste wedstrijdpunt met een forehandwinner.

„Het was een erg goede wedstrijd en elke set moest ik mijn niveau opkrikken. In de derde set speelde ik echt op mijn best. Dat was ook de enige optie als ik wilde winnen en ik ben er erg trots op”, zei Badosa, die vier speelsters uit de top 20 op rij versloeg.

„Het eerste wat ik deze week heb geleerd, is dat niets onmogelijk is. Als je vecht en hard werkt, kun je iets bereiken. Ik ben door moeilijke momenten gegaan, maar ik heb mijn dromen nooit opgegeven. Dat heeft ertoe geleid dat ik hard ben blijven werken.”

Badosa steeg door het grootste succes uit haar loopbaan naar de dertiende plek op de wereldranglijst.

Het toernooi van Indian Wells was het laatste WTA 1000-toernooi van het seizoen.

Norrie wint verrassend masterstoernooi Indian Wells

07.30 uur: Cameron Norrie heeft verrassend het grote tennistoernooi van Indian Wells op zijn naam geschreven. De Brit, die de week begon als de nummer 26 van de wereld, was in de finale van het masterstoernooi de Georgiër Nikoloz Basilasjvili (29) met 3-6 6-4 6-1 de baas.

Norrie is de eerste Britse man die het zogenoemde vijfde grandslamtoernooi weet te winnen. Voormalig nummer 1 van de wereld Andy Murray slaagde daar nooit in en in 2004 was Tim Henman de laatste Britse finalist.

„Dit betekent zoveel voor mij, het is mijn grootste titel”, zei Norrie, die naar plek 15 op de wereldranglijst is gestegen. „Ik ben zo blij en ik kan het nu niet eens beschrijven en geloven. Als je me vooraf had verteld dat ik hier zou winnen, dan had ik je nooit geloofd, dus het is waanzinnig.”

Voor de 26-jarige Norrie is het pas de tweede titel uit zijn loopbaan. Eerder dit jaar zegevierde hij ook in het Mexicaanse Los Cabos. Door zijn goede resultaten van dit jaar maakt Norrie nog kans op deelname aan de ATP Finals in Turijn, het eindejaarstoernooi voor de beste acht tennissers van het seizoen. Hij staat tiende op de jaarranking Race to Turin, met Rafael Nadal voor zich. Nadal heeft al te kennen gegeven dat hij dit jaar niet meer in actie komt.

Naast Nadal ontbraken ook Novak Djokovic en Roger Federer in Indian Wells, dat eenmalig in het najaar werd gespeeld. Normaal gesproken staat het toernooi in maart op de kalender.

Er staat dit jaar nog één masterstoernooi op het programma; begin november begint het masterstoernooi van Parijs.