Nieuws/Sport
1356940884
Sport

Aderlating voor FBK Games; Sifan Hassan doet niet mee

Sifan Hassan

Sifan Hassan

Sifan Hassan zal niet deelnemen aan de FBK Games. De tweevoudig wereld- én olympisch kampioene is nog niet klaar voor wedstrijden, aldus meeting director Ellen van Langen tijdens een persconferentie op Papendal.

Sifan Hassan

Sifan Hassan

„Na de Olympische Spelen heeft Sifan een lastige periode gehad zowel fysiek als mentaal en is daardoor nog niet helemaal klaar voor de FBK Games, waarop ze zou starten op de 10.000 meter”, aldus Van Langen.

Mogelijk loopt Hassan zaterdag bij de Diamond League in het Amerikaanse Eugene wel haar eerste wedstrijd van dit jaar. „Maar ook dat is allerminst zeker”, aldus Van Langen. „Ze is nu in de Verenigde Staten, dus Eugene is dan ook wat makkelijker haalbaar. Maar het duurt wat langer eer we haar weer in Hengelo zien.”

De 29-jarige Hassan maakte vorig jaar indruk bij de FBK Games door bijna solo het wereldrecord op de 10.000 meter te verbeteren. Haar recordtijd van 29.06,82 bleef maar twee dagen staan. Letesenbet Gidey dook er bij de Ethiopische kwalificatiewedstrijden, die ook werden gehouden in het atletiekstadion in Hengelo, ruim 5 seconden onder (29.01,03).

FBK Games pronkt met vijf olympisch kampioenen atletiek

FBK Games pronkt dit jaar met de komst van vijf olympisch kampioenen. Hassan laat weliswaar verstek gaan op de 41e editie van de wedstrijd in Hengelo, maar met de Duitse verspringster Milaika Mihambo, de Canadese sprinter André de Grasse, de Zweedse polsstokhoogspringer Armand Duplantis, de Keniaanse middenafstandloopster Faith Kipyegon en de Oegandese specialiste op de steeplechase Peruth Chemutai is olympisch goud ruim vertegenwoordigd.

Met speerwerper Anderson Peters uit Grenada, de Amerikaanse hordeloopster Nia Ali en de Oegandese 800-meterloopster Hamila Nakaayi zijn er ook nog drie regerend wereldkampioenen aangetrokken. „Omdat we deel uitmaken van de Continental Tour Gold, is er veel internationale interesse”, zegt Ellen van Langen, die het veld samenstelt. „Bovendien doen de Nederlandse atleten internationaal zo goed mee, dat het een cadeautje is met zoveel goede atleten een deelnemersveld samen te stellen.”

Voor polsstokhoogspringer Duplantis heeft de organisatie een speciale verzekering afgesloten voor het geval hij een wereldrecord springt. De Zweed veroverde dit voorjaar de wereldtitel indoor met een wereldrecord van 6,20 meter. „Het leek ons voor de zekerheid veilig om dat te doen. Meestal legt hij de lat 1 centimeter hoger, wat op zich logisch is”, aldus Van Langen, die meldde dat de bonus 25.000 euro bedraagt.

Directeur Hans Kloosterman verwacht dat het atletiekstadion in Hengelo uitverkocht is bij de FBK Games. „Dat zal dan voor het eerst zijn sinds onze gloriedagen met Haile Gebrselassie. De kaartverkoop loopt beter dan ooit”, aldus de directeur, die ook wist te melden dat de wedstrijden op 6 juni in 140 landen op televisie te zien zijn.

De Nederlandse blikvangers zijn onder anderen Femke Bol, die op de Spelen van Tokio brons pakte op de 400 meter horden, de van een hamstringblessure herstelde hordeloopster Nadine Visser, sprintvedette Dafne Schippers en kogelstootster Jessica Schilder, die bij de WK indoor dit voorjaar brons won met een Nederlands record van 19,48 meter.