Sport/Tennis
1365467456
Tennis

Knokkende Van de Zandschulp op Wimbledon niet opgewassen tegen sterke Nadal

Botic van de Zandschulp

Botic van de Zandschulp

Londen - Botic van de Zandschulp heeft op Wimbledon niet weten te winnen van Rafael Nadal. De Nederlander startte sterk, maar leek in set twee het vertrouwen vervolgens kwijt te zijn. In de derde set pakte Van de Zandschulp met dank aan een sensationele tie-break nog bijna de winst, maar Nadal hoefde ternauwernood geen set af te staan: 6-3, 6-2, 7-6(6).

Botic van de Zandschulp

Botic van de Zandschulp

Eind mei kwam Van de Zandschulp zijn jeugdidool ook al tegen, toen op Roland Garros. Op diens favoriete toernooi én ondergrond ging de Nederlander er in drie sets af (6-3, 6-2, 6-4), maar op het gras van Wimbledon dacht hij voorafgaand aan het treffen meer kans te maken.

In eerste instantie kwam hij met die gedachte bepaald niet bedrogen uit. De eerste set ging gelijk op, hoewel Nadal in de eerste zeven games al wel vijf aces wist te noteren. Desalniettemin hield Van de Zandschulp lang gelijke tred met de tweevoudig Wimbledon-winnaar. Pas ver in die openingsset moest hij het hoofd even buigen, maar dat was wel direct op een cruciaal moment. Bij 5-4 wist de Spanjaard zijn Nederlandse opponent te breken en was de eerste set binnen.

Nadal serveert

Nadal serveert

Van de Zandschulp leek een mentaal tikje te hebben gekregen van die late break, want hij begon de tweede set uiterst slordig. Door veel onnodige fouten van ’BvdZ’ liep Nadal in rap tempo uit naar 3-0. Het bleef vervolgens kwakkelen voor de Nederlander, die de set met 6-2 verloor en het laatste punt treffend genoeg zelf met een dubbele fout maakte.

Wederopstanding

Het leek dus rap te gaan op Center Court, maar bij het ingaan van set drie plaatste Van de Zandschulp direct een break. Dat was een mooie opsteker geweest, ware het niet dat Nadal die break direct weer ongedaan maakte. De Spanjaard liep vervolgens ook snel uit naar 4-2, zonder daarbij zelf echt grandioos te spelen. Van de Zandschulp stond zijn opponent met slordig spel simpelweg te veel punten toe. Overigens had Nadal zelf bij tijd en wijle ook wel wat geweldige hoogstandjes in huis.

In de slotfase van de derde set stribbelde Van de Zandschulp nog even flink tegen en vocht zich terug tot 5-5. Met een geweldige servicegame sleepte hij er even later zelfs een tie-break uit. Daarin verkocht hij zijn huid duur, met onder meer een heerlijke rally van 30 slagen over en weer - de langste van de partij. De Spanjaard trok bij die rally wel aan het langste eind, denderde vervolgens door en kreeg drie matchpoints. Die werden door Van de Zandschulp vakkundig weggewerkt, maar bij nummer vier was het vervolgens alsnog raak waardoor de hoop op een 23e grandslamtitel voor Nadal volop in leven blijft. En de door Van de Zandschulp vooraf gehoopte verbetering ten opzichte van Roland Garros dan? Die kwam er voor de nummer 25 van de wereldranglijst wel degelijk.

Blijdschap bij Nadal na zijn zege op Van de Zandschulp

Blijdschap bij Nadal na zijn zege op Van de Zandschulp

Tiende zege op Nederlander

Met zijn zege heeft Nadal voor de tiende keer in zijn carrière weten te winnen van een Nederlander. De 36-jarige Spanjaard, die nog nooit van een Nederlandse tegenstander verloor, trof twaalf jaar geleden op Wimbledon Robin Haase. Nadal won toen in vijf sets, na een achterstand van 2-1 in sets. Haase verloor in totaal drie keer van de Spaanse veelvraag, ook in 2016 in Doha en in 2017 op Roland Garros.

Nadal won in zijn loopbaan ook van Igor Sijsling, Thiemo de Bakker, Raemon Sluiter, Peter Wessels en Sjeng Schalken. In 2004 was Schalken de eerste landgenoot die tegen Nadal speelde. Hij verloor in Auckland met 7-6 (2) 6-4.

Bekijk hieronder het matchpoint van Nadal

Bron: Discovery+