Nieuws/Sport
1365715
Sport

’Lyon, PSG en Barça trekken mij niet’

Vera Pauw bij haar afscheid als bondscoach

Vera Pauw bij haar afscheid als bondscoach

Ze genoot van het vrije leven, totdat een paar maanden geleden het Amerikaanse Houston Dash bij haar aanklopte. Vera Pauw tekende er uiteindelijk een contract voor één jaar. Na kerst maakt de oud-bondscoach van de Oranjevrouwen de oversteek naar de Verenigde Staten.

Vera Pauw bij haar afscheid als bondscoach

Vera Pauw bij haar afscheid als bondscoach

U gaat aan de slag bij het vrouwenvoetbalteam van Houston Dash. Dat wordt uw eerste klus als trainster bij een club op het hoogste niveau. Hoe is het contact tot stand gekomen?

„Daarin heeft de Amerikaan Anson Dorrance een belangrijke rol gespeeld. Een tijdje terug speelden wij met Zuid-Afrika, waar ik toen bondscoach was, tegen de VS. Dorrance, een grootheid in het vrouwenvoetbal, was onder de indruk van het tempo waarin wij als voetballand gegroeid waren. Hij heeft de president van Houston Dash geadviseerd om mij te polsen voor de daar vrijgekomen vacature van hoofdtrainer.”

Houston Dash eindigde afgelopen seizoen als achtste in de competitie. Het nieuwe seizoen begint in maart. Hoe zien uw komende weken eruit?

„Ik breng nu alles in kaart en we zitten met de club in een fase waarin we op zoek zijn naar voetballende versterkingen. Na Kerstmis ga ik samen met mijn man richting Amerika. Houston is een mooie club, die wil investeren in het vrouwenvoetbal. De mannen en vrouwen maken gebruik van dezelfde faciliteiten en hetzelfde management. We hebben een goed trainingscomplex en spelen in een prachtig stadion, qua grootte vergelijkbaar met dat van FC Twente.”

Wat is het verschil tussen de Nederlandse en Amerikaanse competitie?

„Nederland is een soort opleidingscompetitie voor de toplanden geworden, waar overigens niets mis mee is. In de Amerikaanse competitie spelen alle voetbalsters van de nationale teams van Amerika, Canada en Mexico. Die zijn gecontracteerd door hun bonden. Zij worden aangevuld met de beste speelsters die van het universiteitssysteem komen plus drie, vier of vijf buitenlandse toppers. Het is de meest concurrerende competitie ter wereld. Geen enkele wedstrijd is makkelijk. En dat trekt mij. Clubs als Lyon, PSG en FC Barcelona zijn ook wereldtop, maar spelen in een league waarin ze soms met 10-0 winnen. Dat trekt mij dan weer niet. Al met al is dit een prachtige uitdaging.”