Sport/Schaatsen
136700965
Schaatsen

Wüst sluit seizoen af met fenomenaal baanrecord

Ireen Wüst

Ireen Wüst

HEERENVEEN - Ireen Wüst heeft voor de derde keer in haar imposante schaatsloopbaan de wereldbeker veroverd op de 1500 meter.

Ireen Wüst

Ireen Wüst

De olympisch kampioene op deze afstand stelde tijdens de finale in Heerenveen haar eindzege veilig met een fraai baanrecord. Ze finishte in een tijd van 1.53,10. De oude toptijd in Thialf stond met 1.53,30, gereden in december 2018, ook op haar naam.

De 33-jarige kopvrouw van TalentNED won de wereldbeker op de schaatsmijl eerder in 2007 en 2014. De wereldkampioene allround reed in de vijfde en voorlaatste rit tegen de Japanse Miho Takagi, de wereldkampioene op de sprintvierkamp. Na een enerverend gevecht wist Wüst het topduel net winnend af te sluiten. In een uiterste poging om nog als eerste te finishen, ging Takagi vlak voor de streep onderuit. Ze kreeg nog wel de tweede tijd op naar naam: 1.53,27. Melissa Wijfje reed in de laatste rit de derde tijd: 1.54,69. Antoinette de Jong eindigde als vijfde met 1.54,80.

Wüst was dit seizoen op de 1500 meter uitstekend op dreef. Ze eindigde tijdens de wereldbekerwedstrijden steeds op het podium. De Brabantse won goud in Minsk en Polen, behaalde zilver in Kazachstan en brons in Calgary. Wüst veroverde tevens de Europese en de wereldtitel op de schaatsmijl. De Nederlandse titel daarentegen moest ze met een verschil van 0,04 seconde aan Wijfje laten.

Wüst veroverde vorig weekeinde in Hamar voor de zevende keer de wereldtitel allround. Bij dat toernooi schreef ze eveneens de 1500 meter op haar naam. Wüst maakte kort na haar triomf in Thialf bekend dat ze de komende twee seizoenen voor Team Reggeborgh rijdt.

Baanrecord op 500 meter

Na de baanrecords van Wüst en ook Kjeld Nuis op de 1500 meter leverde ook de tweede 500 meter voor vrouwen een baanrecord op. De Russin Angelina Golikova zegevierde met een tijd van 37,02 seconden.

De Japanse Nao Kodaira bleef met 37,19 net boven haar oude baanrecord in Heerenveen (37,17) en eindigde als tweede. De olympisch en wereldkampioene op de kortste afstand verzekerde zich daarmee van de eindzege in het klassement. Golikova klom naar de tweede plek in de eindstand.

De Oostenrijkse Vanessa Herzog, die vorig jaar de wereldbeker won, reed zondag de derde tijd (37,25). Sanneke de Neeling, de enige Nederlandse deelneemster op deze afstand, finishte als elfde (38,70).

Wijfje wint massastart

Melissa Wijfje schreef in Heerenveen de massastart op haar naam. De 24-jarige schaatsster van gewest Friesland was na een geslaagde vluchtpoging met de Wit-Russische Marina Sueva de beste in de eindsprint. Europees kampioene Irene Schouten won de eindsprint van het peloton, dat door het leidende duo op ruime afstand was gezet. Voor Wijfje was het de eerste wereldbekerzege in haar loopbaan. Bij de EK in januari in Thialf eindigde ze als derde. De Canadese Ivanie Blondin, wereldkampioene op de massastart, veroverde de wereldbeker op dit olympische onderdeel.