Sport/EK voetbal
1367274470
EK voetbal

Spanje heerst, maar krijgt Zweden niet op de knieën

Alvaro Morata baalt nadat hij een grote kans heeft gemist.

Alvaro Morata baalt nadat hij een grote kans heeft gemist.

SEVILLA - Spanje is er niet in geslaagd om het EK te openen met een overwinning. De Europees kampioen van 2008 en 2012 kwam in het eigen Sevilla niet verder dan 0-0 tegen Zweden.

Alvaro Morata baalt nadat hij een grote kans heeft gemist.

Alvaro Morata baalt nadat hij een grote kans heeft gemist.

In het eerste half uur leek Spanje weer in veel op het Spanje dat tussen 2008 en 2012 drie titeltoernooien op rij won. De Zweden kwamen er niet aan te pas en kwamen amper over de middenlijn. Maar de kansen die de ploeg kreeg, waren niet aan de formatie van Luis Enrique besteed.

Morata en Isak dicht bij

De grootste was voor Alvaro Morata, die na een flater in de Zweedse achterhoede vrij voor doelman Robin Olsen kwam, maar naast schoot. Eerder had de keeper al in de weg gelegen bij een knappe kopbal van Dani Olmo. Kort voor rust leek Zweden zelfs op voorsprong te komen, maar een knal van Alexander Isak caramboleerde via Marcos Llorente en de paal in de handen van doelman Unai Simon.

Na rust was het spelbeeld grotendeels hetzelfde. Spanje viel aan, Morata schoot naast en de Zweden kregen de grootste kans. Na fabelachtig voetenwerk van Isak kreeg Marcus berg dé kans bij de tweede paal, maar de oud-spits van FC Groningen en PSV werkte de bal naast.

In het vervolg joeg Spanje verwoed op de beslissende treffer, maar de Scandinaviërs hielden stand. Met dank aan Olsen, die in blessuretijd uitstekend reageerde op een kopbal van invaller Gerard Moreno. Door de remise gaat Slowakije verrassend aan de leiding in Groep E na hun winst op Polen.

’Werkelijk alles geprobeerd’

„We zijn natuurlijk heel boos dat we dat doelpunt niet hebben gemaakt”, reageerde middenvelder Koke. „We hebben werkelijk alles geprobeerd, maar we misten een beetje geluk. Het enige dat ontbrak, was een doelpunt.” Bondscoach Enrique klaagde ook over het veld in het snikhete Sevilla. „We probeerden kansen te creëren, maar de spelers hadden veel moeite om de bal op dit veld te controleren.”

De Zweedse bondscoach klonk heel tevreden. „Spanje had veel balbezit, maar het regende geen kansen. We konden verliezen, maar hadden evengoed kunnen winnen. Ik denk dat deze prestatie, uit in Spanje, fantastisch is.”