Sport/Voetbal
1368250105
Voetbal

’Beter omgaan met de rol van Frenkie’

Frenkie de Jong en Ronald Koeman

Frenkie de Jong en Ronald Koeman

Ronald Koeman hoopt dat het Nederlands elftal heeft geleerd van de moeizame EK-kwalificatiewedstrijd van donderdag (3-1) tegen Noord-Ierland.

Frenkie de Jong en Ronald Koeman

Frenkie de Jong en Ronald Koeman

De bondscoach houdt er rekening mee dat zijn elftal zondag met Wit-Rusland een tegenstander krijgt die de tactiek probeert te kopiëren. „Zij kijken misschien ook naar hoe Noord-Ierland het gedaan heeft en naar de wijze waarop. Als dat zo is, moeten wij een betere oplossing hebben en sneller spelen. Maar we moeten ook geduldig blijven, want dat blijft nog steeds een kwaliteit van ons”, zei de bondscoach zaterdag in het Dinamo-stadion van Minsk.

Koeman vond niet dat het donderdag in de eerste helft te maken had met gemakzucht. „We kwamen niet tot ons gebruikelijke voetbal en het creëren van kansen. Het lag aan het baltempo en we wisten steeds de weg naar de vrije man niet goed te vinden. Daar moeten we beter mee omgaan, ook met de rol van Frenkie de Jong. Dus daar hebben we over gesproken”, aldus de trainer. „Of ik dingen ga veranderen qua opstelling? Dat zou kunnen.”

Memphis Depay ontbreekt in de selectie wegens een bovenbeenblessure. Donyell Malen lijkt de meest logische vervanger. Koeman: „Er zijn twee posities waar Memphis kan spelen. Je zag donderdag dat hij het goed invulde toen hij na de komst van Malen op links ging spelen en meer ruimte kreeg.”

Naast Malen viel ook Donny van de Beek in tegen Noord-Ierland. De Ajacied is zondag mogelijk de vervanger van de meer defensief ingestelde middenvelder Marten de Roon. „We kijken altijd waar we een tegenstander pijn kunnen doen. Dat ligt niet altijd aan één middenvelder of één aanvaller”, zei Koeman, die ook Matthijs de Ligt het moeilijk zag hebben.

„Hij krijgt hier het vertrouwen dat hij speelt. Het is duidelijk dat hij bij Juventus een omschakeling moet maken in de manier van spelen. Dat kan best wel wat doen met het vertrouwen van een speler. Hij was tegen Noord-Ierland ongelukkig bij het doelpunt, maar hij was niet de enige die daarbij betrokken was. Wat dat betreft zie ik het niet als probleem.”

De moeizame zege op Noord-Ierland geeft aan dat Oranje er nog niet is, aldus Koeman. „Ik denk dat we allemaal wel weten dat niet alle wedstrijden geweldig zullen zijn en waarin het moeizamer gaat en een tegenstander het goed doet. Ook daar leren we van. Dat is een ontwikkeling. Er is geen enkel team dat elke wedstrijd maximaal presteert.”

De bondscoach zag vrijdag vanwege een wedstrijdbespreking met Oranje niet de gehele wedstrijd tussen Jong Oranje en Jong Portugal (4-2) in de EK-kwalificatie. Maar wat de bondscoach zag, stemde hem tevreden. „Als je met 4-2 van Portugal wint, is dat erg knap. Het is een van de toplanden, zeker in die leeftijdsklasse”, aldus Koeman. „Dit Jong Oranje is een sterk team, met heel veel creativiteit en geweldige aanvallers voorin, die zich geweldig aan het ontwikkelen zijn. Als dat doorgaat, kloppen ze vanzelf aan bij de deur van het Nederlands elftal.”