Nieuws/Sport
137126
Sport

Voetbalster met Ajax bezig aan uitstekend seizoen

Hoogendijk twijfelt over toekomst

Anouk Hoogendijk.

Anouk Hoogendijk.

Ze twijfelde lang en serieus of ze haar carrière niet vorige zomer al moest beëindigen. Het plezier was verdwenen. Een vervelende en hardnekkige bovenbeenblessure zette haar zes maanden buitenspel en tot overmaat van ramp verspeelden de Ajax Vrouwen de landstitel. „Maar met dank aan mijn omgeving, die op me bleef inpraten dat ik zo geen afscheid wilde nemen, besloot ik het toch nog een seizoen te proberen”, glundert Anouk Hoogendijk.

Anouk Hoogendijk.

Anouk Hoogendijk.

„En kijk nu eens: ik heb het plezier hervonden na een vrijwel blessurevrij jaar, waarin we bovendien met Ajax nog op koers liggen voor de landstitel en de beker.”

Wat heet: de Ajax Vrouwen plaatsten zich vorige week ten koste van PEC Zwolle voor de bekerfinale, waarin PSV de tegenstander is begin juni. En ook de landstitel komt in zicht, want de Amsterdammers wonnen vrijdag het eerste play-off duel van ADO Den Haag met 0-1, door een treffer van Marjolein van den Bighelaar. Toch wil Hoogendijk niet te vroeg juichen: „Vorig jaar verspeelden we met nog drie wedstrijden en vijf punten voorsprong de titel. Nu zijn er nog vijf duels te spelen, maar toch heb ik veel vertrouwen in ons team. Het voelt alsof we meer in balans zijn, een goede mix van talent en ervaring. Dat geeft vertrouwen, al beseffen we dat we er nog lang niet zijn.”

Hoogendijk zwaaide onlangs af bij het Nederlands elftal: „Ik heb 103 interlands gespeeld, dat is iets om trots op te zijn. Het is mooi geweest, mede omdat ik de afgelopen tijd meestal op de standby-lijst stond en nog maar zelden daadwerkelijk speelde.” Of ze na dit seizoen wel doorgaat als voetbalster bij Ajax, weet ze nog niet: „Ik heb binnenkort daar gesprekken over met de club. Ik ben er zelf ook nog niet helemaal uit of ik nog een jaar doorga, of stop.”

Toch denkt ze al wel na over het leven na haar actieve voetbalcarrière. Één ding lijkt daarbij al wel duidelijk: Hoogendijk zal geen trainer worden. „Hoewel ik de Academie voor Lichamelijke Opvoeding heb gedaan, trekt het me niet om dagelijks trainingen te geven. Wat ik precies wil gaan doen weet ik nog niet, maar dingen als mental coaching, sportpsychologie, teammanagement, presenteren en PR interesseren me. Of iets promotioneels, wellicht via de connecties die ik de afgelopen jaren heb mogen opdoen.”

En hoewel ze zelf niet op het veld staat komende zomer tijdens het EK voor vrouwen in eigen land, zal Hoogendijk het toernooi wel van dichtbij gaan volgen: „Het EK is dé kans om het vrouwenvoetbal nog beter op de kaart te zetten. Het zou geweldig zijn als het toernooi net zo gaat leven als in 2009, toen we de halve finale haalden. Het vrouwenvoetbal heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Toen ik begon, was ik het enige meisje op de basisschool dat voetbalde en speelde ik tot m’n achttiende bij de jongens. Dat is nu heel anders: het is heel normaal om als meisje te voetballen.”