Sport/Voetbal
137673066
Voetbal

Zomerse transferperiode in Nederland in twee delen

Eredivisiebal.

Eredivisiebal.

ZEIST - De zomerse transferperiode in het Nederlandse profvoetbal zal dit jaar uit twee delen bestaan.

Eredivisiebal.

Eredivisiebal.

Dat bevestigt een woordvoerder van de KNVB na berichtgeving van FOX Sports. De wereldvoetbalbond FIFA heeft een verzoek van de KNVB tot aanpassing ingewilligd.

De eerste overschrijvingsperiode is nu van 1 juli tot en met 21 juli. Later wordt bepaald wanneer de tweede fase, van negen weken, ingaat. Die moet overeenkomen met de laatste negen weken van de registratieperiode in de meeste Europese landen.

Normaal loopt de zomerse transferperiode in de meeste Europese landen van 1 juli tot en met 31 augustus. Door de coronacrisis is echter alles anders: sommige landen, zoals Nederland, hebben het seizoen vroegtijdig beëindigd en andere landen hebben gekozen voor een herstart na een coronapauze van ongeveer drie maanden. Daardoor schuift voor die landen het begin van de zomerse transfertermijn op, totdat de competitie is uitgespeeld.

Door de tweede Nederlandse transferperiode deze zomer in lijn te brengen met de meeste andere voetballanden in Europa, kunnen de vaderlandse profclubs aan de aankoopkant langer op de spelersmarkt actief blijven.

„Dit hebben we dus gedaan om de Nederlandse clubs te helpen en te beschermen”, licht de KNVB-zegsman toe. „We wilden voorkomen dat voor Nederland de transferperiode gesloten zou zijn, terwijl in de landen om ons heen de overschrijvingsperiode nog open zou zijn. In de landen waar de competitie nog wordt gespeeld, kan de overschrijvingsperiode namelijk pas beginnen nadat de competitie is afgelopen. Spelers zouden dan wel mogen vertrekken, maar Nederlandse clubs zouden dan geen nieuwe spelers meer mogen aantrekken.”