Sport

Alleen Van Basten aanwezig in Moskou

WK-loting dieptepunt voor Nederland

Door Van onze Telesportredactie

Marco van Basten poseert met de mascotte van het WK.

Marco van Basten poseert met de mascotte van het WK.

Hollandse Hoogte

Wanneer hij ergens in Moskou rondschuifelt, dan staat op de accreditatie van de FIFA Chief Officer for Technical Development de afkorting NL. Andere Nederlandse hotshots dan Marco van Basten ontbreken vandaag tijdens de WK-loting in het Kremlin in Moskou.

Marco van Basten poseert met de mascotte van het WK.

Marco van Basten poseert met de mascotte van het WK.

Hollandse Hoogte

De laatste keer dat het Nederlandse voetbal geen enkele vertegenwoordiger naar een WK-loting kon uitzenden, was in 1986 voor het WK in Mexico. Uiteindelijk floot Jan Keizer op dat WK twee duels: Italië-Argentinië en Denemarken-Spanje. Het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan leek ook een door Nederland mager bezet toernooi te worden.

Arbiter Jan Wegereef zakte verschrikkelijk door het ijs bij Senegal-Uruguay en werd direct naar huis gestuurd, maar Guus Hiddink stuntte totaal onverwacht met gastland Zuid-Korea, drong door tot de halve finale en gaf het rood-wit-blauw nog enig aanzien.

Bekijk de potindeling en meer op telesport.nl: WK-landen in spanning

De loting in Moskou vormt een dieptepunt voor Nederland.

De loting in Moskou vormt een dieptepunt voor Nederland.

TELESPORT

In Rusland is Björn Kuipers komende zomer normaliter de enige Nederlandse vertegenwoordiger op het WK. Er is nog een bondscoachstoeltje, maar of Australië voor een Nederlander kiest valt te betwijfelen. Hoewel het land goede ervaringen heeft met Guus Hiddink in 2006 toen hij de Socceroos naar het WK hielp ten koste van Uruguay, de eerste ronde in Duitsland overleefde en in de achtste finale onverdiend werd uitgeschakeld door Italië.

Een minder plezierige belevenis had de Australische bond met Dick Advocaat. Er was al een overeenkomst en in november 2007 wilde Australië hem presenteren, totdat hij vlak daarvoor koos voor een verbeterde aanbieding bij Zenit St. Petersburg, waar hij zo’n 2,5 miljoen euro ging verdienen.

Het speelschema voor het WK in Rusland.

Het speelschema voor het WK in Rusland.

ANP

In de Australische media circuleren de namen van Hiddink en Advocaat, maar ze staan niet op poleposition. Die van Bert van Marwijk – hij kwalificeerde zich met Saudi-Arabië, werd ontslagen en later tevergeefs teruggevraagd – komt ook voor op de kandidatenlijstjes. Hij maakte indruk met Saudi-Arabië tijdens de kwalificatiereeks waarbij hij ook Australië achter zich liet.

Alleen Australië lijkt het Nederlandse voetbal dus nog op de kaart te kunnen zetten tijdens het WK 2018 in Rusland. Een trieste constatering, maar zo liggen de kaarten na het afhaken van het Nederlands elftal en het daarmee samenhangende effect dat trainers uit ons land nauwelijks meer worden gevraagd voor topposities. Vooralsnog leeft het WK nauwelijks in Nederland en daar zal de loting in het Kremlin niets aan veranderen.