Sport

Van Bommel op eigen benen

Door Jeroen Kapteijns

Mark van Bommel.

Mark van Bommel.

Hollandse Hoogte

Mark van Bommel gaat komend seizoen het onder 19-elftal van PSV trainen. De Eindhovense topclub maakt de nieuwe functie van de 40-jarige oud-voetballer later op de maandag bekend.

Mark van Bommel.

Mark van Bommel.

Hollandse Hoogte

Van Bommel behaalde vorig jaar het diploma Coach Betaald Voetbal en was dit seizoen al actief in de jeugdopleiding van PSV als individuele trainer/coach. Het coachen van een eigen elftal past in de zorgvuldige carrière-opbouw van Van Bommel, die zijn werkzaamheden bij PSV ook komend seizoen combineert met het assistentschap bij de nationale ploeg van Saoedi-Arabië.

Het door bondscoach Bert van Marwijk geleide Saoedi-Arabië staat er goed voor in de WK-kwalificatie. De programma’s van Saoedi-Arabië en PSV onder 19 blijken te combineren met elkaar. Van Bommel wordt bij de klus bij het onder 19-team van PSV geassisteerd door Jurgen Dirkx, die dit seizoen assistent-trainer was bij Jong PSV.

"Je kan niks uitstippelen in het voetbal, maar heb er wel over nagedacht", reageert de voormalige middenvelder op de clubsite. "Ik wil niet instappen op betaald voetbalniveau, want ik ben nog helemaal niet verantwoordelijk geweest voor een eigen elftal. Daarom begin ik nu met het hoogst mogelijke jeugdelftal. Daar probeer ik mijn eigen idee van het voetbal over te brengen."

"Ik heb geprobeerd me op alle vlakken breed te oriënteren", zo geeft de oud-international aan. "Daardoor creëer je een idee over hoe je wil voetballen en hoe je een elftal wil trainen. Nu heb ik echt het gevoel dat ik daar aan toe ben."

Eerder was ook Ruud van Nistelrooy in beeld om een van de hogere jeugdelftallen van PSV te gaan trainen, maar de oud-spits, die net als Van Bommel vorig jaar zijn hoogste trainersdiploma haalde, heeft er de voorkeur aan gegeven om te blijven werken als individuele trainer-coach in de jeugdopleiding van PSV.

Na het doorschuiven van Jong PSV-trainer Pascal Jansen naar de functie van hoofd opleidingen is PSV nog op zoek naar een nieuwe trainer voor het team dat in de Jupiler League inkomt. Jean-Paul de Jong, assistent-trainer bij FC Utrecht, was een belangrijke kandidaat, maar heeft inmiddels afgezegd. Er zijn op dit moment nog twee kandidaten voor de functie, onder wie Dennis Haar, assistent-trainer bij AZ.