Sport/Tennis
1380792808
Tennis

Serviër in vier sets te sterk voor Nick Kyrgios

Novak Djokovic wint voor zevende keer Wimbledon en pakt 21e grandslam-zege

Novak Djokovic doet het weer: hij wint Wimbledon.

Novak Djokovic doet het weer: hij wint Wimbledon.

LONDEN - Novak Djokovic (35) heeft voor de zevende maal in zijn carrière en voor de vierde keer op rij Wimbledon gewonnen. De Serviër won in de finale in vier sets van Nick Kyrgios: 4-6, 6-3, 6-4 en 7-6 (3). Hij boekte tevens zijn 21e grandslam-zege en daarmee staat hij er nog maar één achter op recordhouder Rafael Nadal. Door zijn zevende eindoverwinning op het heilige gras is hij op gelijke hoogte gekomen met zijn idool Pete Sampras, die Wimbledon ook zeven keer wist te winnen.

Novak Djokovic doet het weer: hij wint Wimbledon.

Novak Djokovic doet het weer: hij wint Wimbledon.

De opgave van de Australische tennisser leek bij voorbaat nog enigszins kansrijk. In onderlinge ontmoetingen stond hij immers 2-0 voor op Djokovic. Sterker nog, in die twee wedstrijden was hij nog nooit gebroken, zelfs zonder een breakpoint tegen te krijgen. Echter, Djokovic verloor voor het laatst op het heilige gras in Londen in 2017 (!). Toen van Tomas Berdych, waar hij ook nog eens moest opgeven door een blessure. 27 zeges op rij dus. Een prettige wedstrijd gewenst voor Kyrgios.

Tot 2-2 in de eerste set ging het gelijk op, maar de vijfde game moest Djoko op zijn eigen service - met een dubbele fout - inleveren. „Let’s go!”, riep Kyrgios vervolgens. Bij een 4-2 voorsprong liet de Australiër zijn eerste tweener los. Publiek op de banken, maar het punt was wel voor Djokovic.

Schreeuwend de games door

Maar bij 5-4 serveerde Kyrgios toch echt voor de setwinst. Na een paar keer deuce was het met een ace raak: 1-0 in sets voor Kyrgios. Net als in de kwart- en halve finale moest de titelverdediger in de wedstrijd komen. Hij begon de wedstrijd steeds meer te dicteren in de rally’s. De break kwam dan ook: 4-1 voor de Serviër. Bij 5-3 serveerde Djokovic voor de set, maar Kyrgios vocht hard en kreeg vier breekpunten. Maar de break kwam er niet: 1-1 in sets. In set 3 ging Djoko redelijk snel door zijn servicegames, terwijl Kyrgios toch steeds de nodige moeite had. Bovendien zat de Australiër te schreeuwen tussen de games door. Richting fans en zijn eigen staf op de tribune.

Nick Kyrgios was weer regelmatig aan het klagen.

Nick Kyrgios was weer regelmatig aan het klagen.

Bij 4-4 en op eigen service bracht hem dat ook van zijn pad af. Djokovic brak, kwam op 5-4 en serveerde voor de set. Met een hawkeye kwam de zesvoudig kampioen op setpunt en die was direct raak: 6-4. Ook in de vierde set ging het gelijk op. Weinig breekkansen, wel veel goede servicegames. Zeker Djoko was vanaf de achterlijn niet te kloppen. De umpire en de lijnrechters waren overigens niet echt in vorm, vaak in het nadeel van Kyrgios. Tot onvrede van de in een grandslam-finale debuterende Australiër, die vaak de dialoog wist aan te gaan met de umpire.

Hoe dan ook, set 4 ging naar een tiebreak. Direct pakte Djokovic een minibreak. Een merkwaardige misser van de nummer 3 van de wereld bracht de rebreak terug. Een afzwaaier verder was het echter alweer 3-1 voor Djokovic en die liep vervolgens ook nog eens uit naar 6-1: vijf championship-points. De eerste twee werden op de service van Kyrgios nog weggewerkt. Bij 6-3 was het wel raak: game, set, match and championship.

Bekijk hieronder het matchpoint:

Bron: Discovery+

Reactie Djokovic

„Dit is geweldig. Ik heb geen woorden voor wat dit toernooi en deze trofee voor mij betekenen”, zei Djokovic na zijn overwinning. „Het is voor mij het meest bijzondere toernooi en dat zal het altijd blijven. Dit toernooi heeft mij geïnspireerd om als jongetje te gaan tennissen. Elke keer wordt het betekenisvoller en specialer. Ik ben gezegend om hier nu met deze trofee te staan.”

Ook richtte hij zich kort tot verliezend finalist Kyrgios. „Nick, je komt terug. Niet alleen op Wimbledon, maar in vele finales. Je hebt laten zien waarom je een van de beste spelers ter wereld bent. Je bent een geweldig talent en ik wens je het allerbeste. Ik had nooit gedacht dat ik zoveel aardige dingen over je zou zeggen, gezien de relatie die we vroeger hadden. Er is nu officieel sprake van een ’bromance’”, lachte hij.

Novak Djokovic mag voor de zevende keer de trofee kussen.

Novak Djokovic mag voor de zevende keer de trofee kussen.

Reacte Kyrgios

Kyrgios bereikte de finale zonder in de halve eindstrijd in actie te hoeven komen. Zijn tegenstander Nadal meldde zich met een buikspierblessure af voor de halve finale waardoor Kyrgios zich automatisch plaatste voor de eindstrijd. Na afloop sprak hij vol lof over Djokovic. „Hij is eigenlijk wel een soort God, ik ga niet liegen”, zei hij. „Ik ben erg blij met dit resultaat, het beste in mijn loopbaan. Misschien sta ik hier ooit weer.”

Dubbeltitel voor Tsjechisch duo

Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova hebben op Wimbledon het dubbeltoernooi bij de vrouwen gewonnen. Het Tsjechische koppel won in twee sets van de Belgische Elise Mertens en de Chinese Shuai Zhang. Het werd 6-2 6-4.

Voor Krejcikova en Siniakova was het hun tweede titel op Wimbledon. Eerder wonnen ze het toernooi al in 2018. Samen boekten ze tot nu toe vijf zeges bij grandslamtoernooien. Eerder dit jaar wonnen ze de Australian Open en in 2018 en 2021 waren ze het beste koppel op Roland Garros.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop