Nieuws/Sport
138125794
Sport

EK zwemmen: zilver voor estafetteploeg op 4x100 meter vrij

Ranomi Kromowidjojo, Kira Toussaint, Marrit Steenbergen en Femke Heemskerk vieren de zilveren medaille.

Ranomi Kromowidjojo, Kira Toussaint, Marrit Steenbergen en Femke Heemskerk vieren de zilveren medaille.

BOEDAPEST - De Nederlandse estafettezwemsters hebben op de openingsdag van de EK langebaan zilver gepakt op de 4x100 meter vrije slag. Ranomi Kromowidjojo, Kira Toussaint, Marrit Steenbergen en Femke Heemskerk moesten alleen Groot-Brittannië voor zich dulden.

Ranomi Kromowidjojo, Kira Toussaint, Marrit Steenbergen en Femke Heemskerk vieren de zilveren medaille.

Ranomi Kromowidjojo, Kira Toussaint, Marrit Steenbergen en Femke Heemskerk vieren de zilveren medaille.

Heemskerk kwam als slotzwemster nog dicht bij de zege, maar ze kon Freya Anderson net niet passeren. De Britse vrouwen zegevierden in 3.34,17, Oranje klokte 3.34,29. Het brons ging naar Frankrijk: 3.35,92.

Kromowidjojo had het Nederlandse kwartet aan de leiding gebracht, maar Toussaint - de rugslagspecialiste die tot haar eigen verrassing de finale mocht zwemmen - zakte terug naar de derde plaats. Steenbergen handhaafde zich op die positie, waarna Heemskerk sterk kwam opzetten. Het was net niet genoeg voor de Europese titel. Bij de vorige EK in 2018 in Glasgow pakte Oranje ook zilver, toen achter Frankrijk. In 2016 ging het goud wel naar het Oranje-kwartet.

’Dit houdt ons scherp’

„Een mooie zilveren medaille, maar we wilden natuurlijk voor goud gaan”, zei Kromowidjojo. „Dit is een les voor Tokio, dit houdt ons scherp.” Volgens Heemskerk, die een razendsnelle splittijd klokte van 51,99, had er meer in gezeten. „Ik baal eigenlijk heel erg. Ik had gewoon zin in goud en dit was een mooie kans.”

De mannen Nyls Korstanje, Stan Pijnenburg, Thom de Boer en Jesse Puts eindigden in Boedapest in de finale van de 4x100 vrij op de laatste plaats. Met 3.13,79 verbeterden ze wel het Nederlands record uit 2004 (3.14,36) en ze voldeden ook aan de limiet voor de Olympische Spelen van Tokio. Rusland pakte het goud, voor Groot-Brittannië en Italië.

Kamminga naar finale voor duel met schoolslagspecialist Peaty

Arno Kamminga bereikte de finale op de 100 meter schoolslag, waarin hij het gaat opnemen tegen de Britse alleenheerser Adam Peaty. Kamminga zette in de halve finales met 58,74 seconden de derde tijd neer. Peaty was met 57,67 weer een klasse apart.

De 26-jarige Brit domineert al jaren op de schoolslag. Met zijn wereldrecord van 56,88 ligt Peaty ver voor op de rest. Kamminga slaagde er eind vorige maand als tweede man in om onder de 58 seconden te duiken op de 100 meter. De 25-jarige Katwijker klokte in Eindhoven 57,90 en stelde zich daarmee nadrukkelijk kandidaat voor een medaille op de EK én de Olympische Spelen. Dinsdag mag Kamminga zich in de finale van de 100 school gaan meten met Peaty, de ’koning’ van de schoolslag.

’Knallen’

„Ik ga knallen”, zei de zwemmer van coach Mark Faber. „Ik ga mezelf dinsdag wat meer opladen en dan lekker tegen Peaty racen. Ik ga me daardoor lekker gek laten maken.” Kamminga tikte in de eerste halve finale als eerste aan. In de tweede halve finale zwom de Italiaan Nicolo’ Martinenghi in het spoor van Peaty naar de tweede tijd: 58,45. De Brit liet voor het begin van de EK via social media weten dat hij zich niet specifiek heeft voorbereid op de strijd om de Europese titels. Peaty wil komende zomer vooral oogsten op de Spelen van Tokio.

De Rus Kliment Kolesnikov verbeterde in de halve finales van de 50 rug zijn eigen wereldrecord. De 20-jarige Kolesnikov tikte aan in 23,93, waarmee hij als eerste onder de 24 seconden dook. De Rus veroverde drie jaar geleden bij de EK in Glasgow het goud door met 24,00 een wereldrecord te zwemmen.