Nieuws/Sport
138314
Sport

Hiddink, Van Marwijk en Beenhakker spreken van slechte zaak

Onbegrip over afwijzing Heitinga

Hans van Breukelen tussen John Heitinga (r.) en Joris Mathijsen.

Hans van Breukelen tussen John Heitinga (r.) en Joris Mathijsen.

Nederlandse toptrainers hebben met onbegrip kennis genomen van het feit dat ex-international John Heitinga niet wordt toegelaten op de opleiding Coach Betaald Voetbal.

Hans van Breukelen tussen John Heitinga (r.) en Joris Mathijsen.

Hans van Breukelen tussen John Heitinga (r.) en Joris Mathijsen.

Guus Hiddink, Bert van Marwijk en Leo Beenhakker – drie van de meest succesrijke Nederlandse trainers ooit – verbazen zich over de starre houding van de KNVB. "Dit is een slechte zaak”, aldus Beenhakker.

"Dit werkt heel demotiverend, terwijl Heitinga heel gericht aan zijn trainerscarrière werkt en Ajax al een speciaal traject met hem heeft opgezet”, vindt Hiddink, die de geestelijk vader is van de verkorte trainersopleiding voor internationals.

"Die jongens moeten het niet voor niets krijgen. Zij moeten er hard voor werken. Maar met een gecomprimeerde trainersopleiding hoeven ze niet het hele traject van vijf tot zes jaar te doorlopen. We hebben dit toen in de jaren negentig opgezet om al die ervaring in de internationale top niet verloren te laten gaan.”

Ruimte maken

Bert van Marwijk, die het Nederlands elftal in 2010 naar het WK-zilver leidde, vindt dat de KNVB zich veel te rigide opstelt in de kwestie rond de 87-voudig international en WK-finalist van 2010, die met Oranje op vijf eindtoernooien actief was.

"Het is belangrijk dat je ambitie uitstraalt en dat je laat zien dat je heel graag trainer wil worden. Dat doet John Heitinga. Hij heeft zijn Trainer Coach 1-diploma gehaald en is nu al assistent-trainer bij Jong Ajax. Waarom zou hij dan nog twee jaar gaan zitten wachten? Ik vind dat ze voor iemand met zijn carrière ruimte moeten vrijmaken op de cursus.”

Het is een repeterend probleem in Zeist, onderkent Van Marwijk. "In mijn tijd als bondscoach heb ik al bij Bert van Oostveen (toenmalig directeur betaald voetbal, red.) aangekaart dat de trainerscursus gemakkelijker toegankelijk moest worden voor oud-topvoetballers. Ook toen vond ik al dat het daaraan schortte.”

Verkeerd signaal

Beenhakker, voormalig toptrainer én Coaches Betaald Voetbal-voorzitter, is bang dat er een ’compleet verkeerd signaal’ van de beslissing van theoretici als Frans de Kat en Teun Jacobs uitgaat en hoopt dat technisch directeur Hans van Breukelen ingrijpt.

"Het zou verschrikkelijk jammer zijn als om deze reden spelers als Robin van Persie, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Dirk Kuyt, Klaas-Jan Huntelaar en Heitinga afzien van het trainerschap en verloren gaan voor het voetbal. En het is ook geen compliment als ze een half jaar naar Ierland gaan om hetzelfde diploma te halen. Dat devalueert de trainerscursus van de KNVB.”

De voetbalbond stelt dat de opzet van de opleiding is veranderd.