Sport/Tennis
1383605899
Tennis

Rafael Nadal pessimistisch over ’normale’ tenniswereld

Rafael Nadal

Rafael Nadal

MADRID - Rafael Nadal gelooft niet dat er binnen afzienbare tijd weer ’normaal’ getennist wordt door hem en zijn collega’s. Tot juli ligt het professionele tennis sowieso stil vanwege de coronacrisis, maar de Spaanse nummer 2 van de wereld kan zich nog niets voorstellen bij een hervatting van de wedstrijdkalender.

Rafael Nadal

Rafael Nadal

„Ik ben pessimistisch dat het hele tenniscircuit weer verder gaat op de normale manier”, zei Nadal in een onlinechat georganiseerd door de Spaanse tennisbond. „In onze sport moet je elke week reizen, in hotels verblijven, steeds in een ander land. Ook al zouden we zonder publiek spelen. Bij de organisatie van een toernooi zijn bovendien heel veel mensen betrokken, daar kun je niet aan voorbijgaan. Op internationaal niveau voorzie ik een groot probleem.”

Sinds begin maart wordt er al niet meer getennist vanwege de coronapandemie. Roland Garros werd verplaatst naar september, Wimbledon slaat een jaar over. De US Open, eind augustus, staan nog wel gewoon geprogrammeerd, maar Nadal is duidelijk: de volksgezondheid gaat voor het tennis.

„We hebben al vaak gezegd dat we ons in een moeilijke situatie bevinden. Dat geldt voor iedereen. Stap-voor-stap gaat het iets beter, maar het zijn zware tijden waarin mensen onherstelbare verliezen hebben geleden. Maar ook verliezen op andere, minder belangrijke vlakken, zullen de maatschappij de komende maanden zorgen en pijn geven. Het is ook een economisch verhaal: veel mensen gaan hun baan verliezen.”

Om tennissers uit de lagere regionen financieel te helpen hebben Novak Djokovic, Nadal en Roger Federer eerder al een oproep gedaan aan hun collega’s uit de top 100 om samen met hen geld te storten in een noodfonds.