Sport

Van Gerwen en Martens vallen af

Dumoulin, Verstappen en Kramer strijden om ereprijs

Door ANP

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin

EPA

Tom Dumoulin neemt het bij de verkiezing van Sportman van het Jaar op tegen Formule 1-coureur Max Verstappen en schaatser Sven Kramer.

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin

EPA

Dat heeft een vakjury onder leiding van oud-volleyballer Bas van de Goor bepaald. De jury koos voor de drie nominaties uit een shortlist die was opgesteld door de NOS en NOC*NSF, de organisatoren van het Sportgala.

Guus Hiddink

Bij de vrouwen bleven zeilster Marit Bouwmeester, wegwielrenster Anna van der Breggen en atlete Dafne Schippers over. De stemming is op 19 december, voorafgaand aan het gala in de Amsterdamse RAI. Sporters stemmen daar op sporters, de genodigde bondscoaches doen dat voor de coachprijs. Hun aandeel bepaalt 50 procent van de keuze. De individuele vakjuryleden, onder wie Guus Hiddink en Pieter van den Hoogenband, bepalen de andere helft van de keuze.

Voor de titel Paralympische sporter van het Jaar zijn rolstoeltennisster Diede de Groot, zitskiër Jeroen Kampschreur en paratriatleet en handbiker Jetze Plat genomineerd. De prijs voor de beste ploeg gaat naar het nationale mannenhockeyteam, de aflossingsploeg van de shorttrackmannen of het Nederlands vrouwenvoetbalteam. De strijd om de titel Coach van het Jaar gaat tussen Jac Orie (langebaanschaatsen), Jeroen Otter (shorttrack) en Sarina Wiegman (vrouwenvoetbal).

Eigen visie

"2017 was een succesvol jaar, met prachtige prestaties op grote evenementen", aldus Van de Goor. "Het is moeilijk om in elke categorie de genomineerden aan te moeten wijzen. Er zijn veel goede discussies gevoerd binnen de vakjury. Iedereen brengt daarbij zijn eigen visie en ervaring mee. We beoordelen onder andere op criteria als prestatiedichtheid, het niveau van een evenement en de mondiale spreiding van de sport op topniveau."

Tot de afvallers voor de diverse prijzen behoorden darter Michael van Gerwen, de wielrensters Chantal Blaak en Annemiek van Vleuten en wereldvoetbalster van het jaar Lieke Martens die ook individueel op de shortlist stond.

Lees meer over