Nieuws/Sport
138894
Sport

'Loting met mogelijkheden'

Voetbalsters bij Noorwegen in WK-kwalificatie

Bondscoach Sarina Wiegman en haar assistent Foppe de Haan.

Bondscoach Sarina Wiegman en haar assistent Foppe de Haan.

NYON - De Nederlandse voetbalvrouwen zijn bij de kwalificatie voor het WK voetbal 2019 in Frankrijk ingedeeld in de groep met Noorwegen, de Europees finalist van 2013. De speelsters van bondscoach Sarina Wiegman nemen het verder op tegen Ierland, Slowakije en Noord-Ierland. Dat is het resultaat van de loting dinsdag in het Zwitserse Nyon.

Bondscoach Sarina Wiegman en haar assistent Foppe de Haan.

Bondscoach Sarina Wiegman en haar assistent Foppe de Haan.

De zeven groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. De vier beste nummers twee, afgemeten aan de onderlinge duels tegen de nummers één, drie en vier in de groep, plaatsen zich voor de play-offs.

De Oranje Leeuwinnen stuiten dus opnieuw op Noorwegen, waarmee ze ook al in de kwalificatiegroep zaten voor het WK in 2015 in Canada. Toen werd Nederland tweede in de groep achter de Noorse voetbalsters en plaatste het zich via de play-offs tegen Italië voor de eindronde in Canada. Daar werd Oranje in de achtste finales uitgeschakeld door de latere finalist Japan.

Bondscoach Wiegman over de loting: "Apart dat we weer tegen Noorwegen loten. Ik had uit pot A natuurlijk graag Italië of Zwitserland geloot, maar het is wat het is. Het voordeel is dat we Noorwegen goed kennen. We weten hoe we ze moeten bespelen."

"Slowakije is voor mij een nog vrij onbekende tegenstander", aldus Wiegman. "In Noord-Ierland zit wel talent. Daar wordt deze zomer het EK onder 19 georganiseerd, dus men probeert daar het vrouwenvoetbal echt een boost te geven. En van Ierland weet ik dat het een pittige tegenstander is. Ze spelen zeer fysiek, maar daar moeten wij ons wel tegen kunnen wapenen. In principe zijn wij verder in onze ontwikkeling dan die andere drie landen."

Wiegman heeft er vertrouwen in dat Oranje verder komt: "We moeten zorgen dat we eerste worden in deze poule, of tot de vier beste nummers twee behoren. Wat dat betreft biedt deze loting wel mogelijkheden."