Sport/Wielrennen
1391011147
Wielrennen

Nederlander (31) snelt dankzij ultieme inspanning naar overwinning

Europees kampioen Lars van der Haar wint na spannend slot in Koppenbergcross

Lars van der Haar als stralend middelpunt na zijn overwinning in de Koppenbergcross.

Lars van der Haar als stralend middelpunt na zijn overwinning in de Koppenbergcross.

Lars van der Haar heeft de Koppenbergcross gewonnen, de eerste wedstrijd om de X2O-Trofee. De Nederlandse veldrijder van de ploeg Baloise Trek Lions was in de slotronde nog onderuitgegaan, waarna de Belg Michael Vanthourenhout alleen vooruitreed. Een ultieme inspanning van de regerend Europees kampioen bracht Van der Haar alsnog voorbij de moegestreden Belg, die ook zijn ploeg- en landgenoot Eli Iserbyt zag passeren.

Lars van der Haar als stralend middelpunt na zijn overwinning in de Koppenbergcross.

Lars van der Haar als stralend middelpunt na zijn overwinning in de Koppenbergcross.

Van der Haar had afgelopen weekeinde bijzonder veel pech met lekke banden in zowel de cross van Ruddervoorde als de wereldbekerwedstrijd in Maasmechelen. Zondag verdedigt de 31-jarige Woudenberger zijn Europese titel in Namen.

„Ik had twee doelen voor deze dagen: Ruddervoorde winnen en hier. Eentje is gelukt”, keek Van der Haar terug. In de Superprestigecross van Ruddervoorde leek hij op weg naar de winst tot hij twee keer lek reed. Op de Koppenberg had Van der Haar duidelijk weer de goede benen. „Ik wilde deze cross heel mijn carrière al winnen. Ik voelde dat het erin zat, maar ik moest weer vallen. Dat maakte me boos.”

Het drietal was duidelijk het sterkst in de in België zeer populaire wedstrijd. Iserbyt, die de afgelopen drie edities had gewonnen, kwam voorop met Van der Haar maar zag in de slotfase Vanthourenhout, zijn ploeggenoot bij Pauwels Sauzen-Bingoal, weer aansluiten. Die begon na de val van Van der Haar met 6 seconden voorsprong aan de laatste beklimming van de Koppenberg. Het was niet voldoende om de Nederlander achter zich te houden.

„Ik had gevoeld dat ik beter was dan Michael. Maar ik moest niet te snel naar hem toe rijden om Eli niet de kans te geven te counteren”, legde Van der Haar uit waarom hij lang had gewacht met zijn ’jump’ naar de kop. „Als je explosief net iets beter bent, kun je op zo’n klein stukje heel veel goed maken. Het is mooi dat ik in deze trui hier heb kunnen winnen. Ik doe er zondag alles aan om hem te behouden.”

De Nederlander Pim Ronhaar werd vijfde.

Fem van Empel

Van Empel heeft de Koppenbergcross gewonnen, de eerste wedstrijd om de X2O-Trofee. De Brabantse veldrijdster van Pauwels Sauzen-Bingoal bereikte met grote voorsprong de finish die lag aan het einde van een klim over kasseien. Al bij de tweede doorkomst was ze er alleen vandoor gegaan.

Op 50 seconden finishte Denise Betsema als tweede en op 1.14 completeerde Shirin van Anrooij een volledig Nederlands podium.

Van Empel (20) won dit seizoen inmiddels zeven van de acht crossen waar ze aan de start stond, waaronder alle veldritten om de wereldbeker. Op de Koppenberg nam ze meteen een voorsprong in het klassement. Dat wordt in de strijd om de X2O-trofee, in tegenstelling tot in de wereldbeker, opgemaakt op basis van tijd. Voor de eindwinnaar na acht wedstrijden ligt een bedrag van 30.000 euro klaar.

Van Empel had vooraf al aangegeven dat de cross in Oudenaarde bij haar hoog staat aangeschreven. „Het was de derde keer dat ik hier reed. Misschien is drie keer wel scheepsrecht”, sprak ze na afloop lachend bij tv-zender Sporza. „Het was niet echt mijn bedoeling om zo lang alleen op kop te rijden, maar ik merkte dat de benen goed waren en dacht: ik doe een poging.” Met het oog op de strijd om de Europese titel, zaterdag in Namen, leek het haar een goede inspanning. „Ik had anders een intensieve training gedaan. Ik denk dat dat hier ook gelukt is.”