Sport

IOC laat 'schone' Russische sporters toe onder neutrale vlag

Alleen dopingvrije Russen welkom op Winterspelen

Door Van onze Telesportredactie

IOC: alleen schone Russen onder neutrale vlag.

IOC: alleen schone Russen onder neutrale vlag.

AFP

Het IOC schorst Rusland voor de Winterspelen van februari volgend jaar vanwege het dopingschandaal bij onder meer de Winterspelen van Sotsji 2014. Alleen Russische sporters die kunnen aantonen dat ze geen doping hebben gebruikt, zijn onder neutrale vlag welkom in Pyeongchang.

IOC: alleen schone Russen onder neutrale vlag.

IOC: alleen schone Russen onder neutrale vlag.

AFP

De 'schone' Russische deelnemers zullen, individueel of in teamverband, onder de naam 'Olympisch atleet van Rusland' (afgekort: OAR) in Zuid-Korea in actie komen. Zij zullen daarbij een tenue dragen met deze naam erop en onder neutrale vlag uitkomen. Bij een medailleceremonie zal de olympische hymne ten gehore worden gebracht.

In een toelichting op het besluit Rusland te weren in Pyeongchang zei IOC-baas Thomas Bach verder dat Vitaly Mutko, de voormalige Sportminister van Rusland, levenslang is geschorst voor welke rol dan ook bij Olympische Spelen.

Dmitri Tsjernysjenko, de voormalige baas van het organisatiecomité bij Sotsji 2014, moet zijn functie in de coördinatiecommissie voor Peking 2022 opgeven.

Alexander Zjoekov, de voorzitter van het Russisch Olympisch Comité (ROC), is als IOC-lid geschorst. Het ROC dient alle door het IOC gemaakte kosten te vergoeden die met het diepgravende onderzoek naar de door de Russische staat georganiseerde en ondersteunde dopingpraktijken waren gemoeid. Tevens dient het ROC een bedrag van 15 miljoen dollar te investeren in de oprichting van een onafhankelijk dopinglaboratorium.

Lees ook:

- Russische schaatskanonnen moeten vrezen - Overzicht dopingschandaal Rusland Russische televisie boycot Winterspelen - Getergde Russen pikken het niet

Het IOC is bereid om de schorsing van het ROC geheel of gedeeltelijk op te heffen vanaf het begin van de slotceremonie van de Winterspelen in Zuid-Korea. In dat geval dienen de Russen al deze beslissingen te respecteren en de consequenties daarvan te aanvaarden.

Lees het hele statement van het IOC.

Ruim anderhalf jaar geleden ging het IOC niet zo ver Rusland te weren van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. De verantwoordelijkheid werd destijds bij de internationale sportfederaties neergelegd.

Lees meer over