1396572
Schaatsen

Russische schaatskanonnen moeten vrezen

Denis Joeskov

Denis Joeskov

LAUSANNE - De Russische schaatsers Pavel Koelizjnikov en Denis Joeskov lijken deelname aan de Winterspelen in februari in Zuid-Korea sowieso te kunnen vergeten.

Denis Joeskov

Denis Joeskov

Het topduo voldoet op voorhand niet aan de strikte voorwaarden die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aan Russische sporters stelt om voor deelname aan Pyeongchang 2018 in aanmerking te komen.

Zowel de 23-jarige Koelizjnikov, onder meer tweevoudig wereldkampioen sprint, als de 28-jarige Joeskov, onder meer drievoudig wereldkampioen op de 1500 meter, zijn in hun loopbaan al eens twee jaar geschorst vanwege het gebruik van verboden middelen.

Een speciale commissie van het IOC gaat alleen Russische wintersporters uitnodigen voor deelname in Zuid-Korea, die een smetteloos verleden hebben op dopinggebied. Hetzelfde geldt voor de coaches en de meereizende officials. De betreffende sporters moeten daarnaast aan alle kwalificatie-eisen hebben voldaan.

Verweij

Voor Nederland nemen de medaillekansen op de 500 meter en 1500 meter aanzienlijk toe als Koelizjnikov en Joeskov niet mogen deelnemen in Zuid-Korea. Voor Koen Verweij kan de Russische absentie echter een probleem opleveren. Hij traint sinds afgelopen zomer fanatiek mee met de Russische schaatsselectie van bondscoach Kosta Poltavets, een goede vriend van de Noord-Hollander.

Lees ook: Russische schaatskanonnen moeten vrezen Overzicht dopingschandaal Rusland Russische televisie boycot Winterspelen Getergde Russen pikken het niet