1396908
Schaatsen

Verweij: 'Niet in negatieve spiraal Russen gaan zitten'

Koen Verweij

Koen Verweij

"Ik moet niet in de negatieve spiraal van de Russische ploeg zitten", reageert schaatser Koen Verweij op de Russische absentie bij de Winterspelen. Sinds afgelopen zomer traint de Nederlandse schaatser mee met de Russische schaatsselectie van bondscoach Kosta Poltavets.

Koen Verweij

Koen Verweij

"Ik denk uiteindelijk dat ze allemaal wel balen. En ik denk dat ze hopen dat er nog iets gebeurt. Het zijn harde maatregelen", zegt Verweij tegenover de NOS over de sancties van het IOC.

Verweij toont enig begrip voor de IOC-schorsing van het Russisch Olympisch Comité. Alleen Russen met een dopingvrij verleden mogen, na invitatie van het IOC, naar Pyeongchang. "Als je gepakt bent, ben je gepakt. Dan moet daar inderdaad straf voor zijn. Ik heb vertrouwen in de schema's van Poltavets en ik zal best contact met hem houden. Ik denk ook niet dat Kosta er veel mee te maken heeft gehad."

Lees ook Russische schaatskanonnen moeten vrezen Overzicht dopingschandaal Rusland Russische televisie boycot Winterspelen Getergde Russen pikken het niet

Als trainingsmakker van Denis Joeskov en Pavel Koelizjnikov keerde Verweij dit olympische seizoen terug op het mondiale podium. Afgelopen zondag verbeterde de rijder van Team Plantina tijdens de wereldbeker in Calgary het Nederlands record op de 1500 meter (zilver in 1.41,95). Joeskov won met een verbluffende tijd van 1.41,33, de tweede tijd ooit gereden.

Verweij trekt na de vierde wereldbeker schaatsen komend weekeinde in Salt Lake City zijn eigen plan. "Ik maak dit blok tot en met zondag bij de Russen af. Daarna ga ik mijn eigen traject in. Dat was al zo gepland'', aldus de Noord-Hollander.

De KNSB liet in een reactie weten de beslissing van het IOC alleen 'schone' Russische sporters naar de Winterspelen te laten gaan, te respecteren. "Het IOC acht Rusland na diepgaand onderzoek schuldig aan systematische manipulatie van de antidopingregels. Dat is een zwaar vergrijp en het is begrijpelijk dat hieruit deze zware sanctie voor Rusland voortvloeit. Wat hiervan de consequenties zijn voor de schaatssport, wachten wij met belangstelling af.''