Sport

Russische sporters ondernemen actie

Door ANP

Een aantal Russische wintersporters stapt naar het CAS.

Een aantal Russische wintersporters stapt naar het CAS.

Reuters

Maar liefst 22 Russische wintersporters stappen naar het CAS om hun diskwalificaties na Sotsji en hun uitsluiting voor de Winterspelen in Pyeongchang aan te vechten. Dat heeft het internationale sporttribunaal woensdag laten weten.

Een aantal Russische wintersporters stapt naar het CAS.

Een aantal Russische wintersporters stapt naar het CAS.

Reuters

Van de bewuste sporters is bekend dat zij op de vorige Winterspelen in Sotsji ongeoorloofde middelen hebben gebruikt. Zij zijn inmiddels gediskwalificeerd en het International Olympisch Comité (IOC) bevestigde dinsdag dat ze ook niet welkom zijn in Pyeongchang.

Rusland werd geschorst voor deelname aan de komende Winterspelen. Alleen Russische atleten die nooit op dopinggebruik zijn betrapt en de afgelopen jaren buiten Rusland op doping zijn getest, mogen onder neutrale vlag meedoen.

Het gaat onder anderen om bobsleeër Alexander Zubkov, langlaufer Alexander Legkov en skeletonracer Aleksander Tretiakov. Zij wonnen tijdens de Olympische Spelen in Sotsji allemaal een gouden medaille.

Een speciale commissie gaat nu bepalen welke Russische sporters wel naar Pyeongchang mogen. Mochten zij een gouden medaille winnen, dan wordt de olympische vlag gehesen en zal de olympische hymne in plaats van het Russische volkslied klinken.

Het is nog onduidelijk of Rusland toestaat dat sporters op die manier aan de Spelen in Zuid-Korea gaan deelnemen. Een mogelijkheid is dat Vladimir Poetin besluit om de Winterspelen helemaal te boycotten. De president van Rusland heeft nog niet op het besluit van het IOC gereageerd.

Lees HIER al het nieuws over het Russische dopingschandaal. 

Lees meer over