Nieuws/Sport
139784
Sport

Formule 1 doet haaienvin en T-wing in de ban

Een T-wing op een bolide van Mercedes.

Een T-wing op een bolide van Mercedes.

PARIJS - De veelbekritiseerde 'haaienvin' en T-wing zijn vanaf volgend jaar niet meer toegestaan achterop de Formule 1-bolides.

Een T-wing op een bolide van Mercedes.

Een T-wing op een bolide van Mercedes.

Tijdens overleg dinsdag in Parijs tussen de toonaangevende teams, FIA-directeur Jean Todt en de nieuwe Formule 1-baas Chase Carey is afgesproken deze aerodynamische onderdelen op de auto's aan banden te leggen. De reglementen worden zodanig aangepast, dat de haaienvin en T-wing niet meer gebruikt mogen worden.

De nieuwe technische reglementen die dit seizoen hun intrede deden in de Formule 1, verleidden de teams ertoe een zogeheten haaienvin achterop hun bolides te maken. Sommige teams rijden ook rond met een T-wing, een extra vleugeltje voor de achtervleugel. Veel mensen vinden die aerodynamische foefjes echter foeilelijk en willen er weer van af. De T-wing bleek bovendien makkelijk af te breken tijdens het rijden.

De beleidsbepalers hebben daarom dinsdag afspraken gemaakt om zulke ontwerpen "strikt te limiteren''. Het voorstel moet nog wel worden goedgekeurd door de mondiale motorsportcouncil.