Sport

'Ik was al dat gedoe ook meer dan zat'

Speerwerprecord Van Ophem alsnog erkend

Door Van onze speciale verslaggever

Thomas van Ophem in actie.

Thomas van Ophem in actie.

Erik van Leeuwen

De Atletiekunie heeft de Nederlandse recordaanvraag van speerwerper Thomas van Ophem alsnog toegewezen.

Thomas van Ophem in actie.

Thomas van Ophem in actie.

Erik van Leeuwen

Aanvankelijk wees de atletiekbond, op voordracht van haar Recordcommissie, de verste Nederlandse worp aller tijden af.

Op woensdagavond 7 juni 2017 kwam de 25-jarige atleet uit Alkmaar bij een avondwedstrijd in Castricum tot maar liefst 80,70 meter. Reden voor de aanvankelijke afwijzing was dat de speer na afloop nog gecontroleerd had moeten worden op onder meer afmeting en zwaartepunt.

Van Ophem en zijn ervaren trainer Hans Arnhard verrichtten echter vooraf én achteraf precies de handelingen die in het Nederlandse wedstrijdreglement staan vermeld. De Recordcommissie daarentegen gaf aan dat het wedstrijdreglement niet goed overgenomen was uit de Engelse versie van de Internationale Atletiekfederatie IAAF.

Thomas van Ophem kwam tot maar liefst 80,70 meter.

Thomas van Ophem kwam tot maar liefst 80,70 meter.

Erik van Leeuwen

De Atletiekunie ging mee in de beoordeling van de Recordcommissie, ook al trof de atleet in kwestie geen blaam. Van Ophem en Arnhard legden zich niet neer bij de uitspraak, wat resulteerde in maandenlang getouwtrek om een Nederlands record. Zes maanden na zijn worp heeft Van Ophem zijn record dan toch eindelijk in bezit. 

Toen De Telegraaf/Telesport vorige week uitgebreid aandacht besteedde aan deze soap kwam de zaak alsnog in een stroomversnelling. De wedstrijdleider en scheidsrechter van de wedstrijd op 7 juni werden geconsulteerd, en hielden vast aan hun werkwijze die avond en benadrukten bovendien dat de betreffende speer voldeed aan alle richtlijnen.

Van Ophem reageerde woensdagmiddag opgetogen: "Ik ben blij dat ik eindelijk mijn record heb gekregen. Ik was al dat gedoe ook meer dan zat. Maar omdat ik vond in mijn recht te staan zijn we blijven streven naar een oplossing, ook al kostte dat meer energie dan ik wilde. Het recht heeft gezegevierd en ik ben enorm trots op het record. Ik zet er een dikke streep onder en ga mij volledig focussen op 2018, wanneer mijn hoofddoel deelname aan de Europese Kampioenschappen Atletiek in Berlijn is."

Lees meer over