Nieuws/Sport
139942
Sport

Onafhankelijk bureau becijfert mogelijkheden club in nieuw stadion

Spelersbudget Feyenoord naar minimaal 30 miljoen

De beoogde nieuwe Kuip.

De beoogde nieuwe Kuip.

Feyenoord gaat in het nieuwe stadion, dat is gepland in het project Feyenoord City aan de Maas, naar een spelersbudget van minimaal 30 miljoen euro per jaar. Dat is het dubbele van het huidige budget. Dit blijkt uit het onafhankelijke rapport dat door Hypercube is gepubliceerd.  

De beoogde nieuwe Kuip.

De beoogde nieuwe Kuip.

Feyenoord City had eerder diverse rekenmodellen gepresenteerd waarbij verschillende financiële scenario’s voor de eerste jaren na gereedkoming van het stadion werden gebracht. Omdat er bij een deel van de politiek en een deel van de achterban twijfels bestonden over de cijfers, heeft Feyenoord city het adviesbureau Hypercube gevraagd onderzoek te doen naar de minimale verdienmodellen.

Feyenoord City heeft in de business case en het effect daarvan op het spelersbudget (eerder gepresenteerd in de haalbaarheidsstudie) steeds gekozen voor een voorzichtige benadering. Daarbij werd geen rekening gehouden met inkomsten uit Europees voetbal (die de inkomsten alleen maar groter zouden maken). Als Feyenoord kwalificatie voor de Champions League zou afdwingen in het nieuwe stadion, zou het spelersbudget zelfs ver boven de 30 miljoen euro gaan bedragen. Het prijzengeld van een seizoen Europa League bedraagt voor Feyenoord al 5 miljoen euro. Het prijzengeld voor de Champions League bedraagt 20 miljoen euro.

Op 11 mei, kort na het mogelijk behalen van de landstitel, gaat de gemeenteraad van Rotterdam een beslissing nemen over financiële ondersteuning van Feyenoord City. In dat project krijgt ook een belangrijk deel van Rotterdam-Zuid een nieuw gezicht.