Sport

Kromkamp niet verrast door revival onder Cocu

'PSV kan genadeklap uitdelen aan Ajax'

PSV’er Jan Kromkamp houdt de kampioensschaal omhoog.
1 / 2

PSV’er Jan Kromkamp houdt de kampioensschaal omhoog.

HOLLANDSE HOOGTE

PSV is de afgelopen maanden als een speer gegaan. De koploper heeft een voorsprong van tien punten op Ajax en kan die met een zege in de topper vergroten tot dertien punten. 

PSV’er Jan Kromkamp houdt de kampioensschaal omhoog.
1 / 2

PSV’er Jan Kromkamp houdt de kampioensschaal omhoog.

HOLLANDSE HOOGTE

In de aanloop naar de kraker van komende zondag spreekt Telesport met PSV’ers en Ajacieden uit het seizoen 2006/2007, toen PSV bij de winterstop een voorsprong van 11 punten had, die in de tweede seizoenshelft uit handen gaf, maar op de laatste speeldag toch nog kampioen zou worden. Vandaag: Jan Kromkamp, in het seizoen 2006/2007 de rechtsback van PSV, en tegenwoordig trainer van Go Ahead Eagles onder 17.

Koester je nog warme herinneringen aan dat doldwaze seizoen 2006/2007?

„Absoluut. Als ik alleen al aan die laatste speeldag denk, krijg ik kippenvel. Ik vond ook dat wij dat seizoen de titel verdienden. Als je het vergelijkt met het PSV van nu, waren wij toch veel overtuigender. We schakelden Arsenal uit in de Champions League en haalden de kwartfinale. Ik ging zelf ook als de brandweer en scoorde zelfs nog in de uitwedstrijd tegen Galatasaray.”

Dat PSV zo’n eclatante voorsprong nog weggaf, is voor het huidige elftal misschien ook wel een waarschuwing?

„Ja, wij kwamen toen toch in een negatieve flow terecht. Er waren wat blessures, schorsingen en we oogden soms enigszins uitgeblust door het zware programma in Europa. Dat is wel een verschil met nu, aangezien dit PSV zoals bijna alle Nederlandse clubs Europees 0,0 voorstelt. Alles zat opeens tegen. Ik weet nog wel dat Danny Koevermans namens AZ met een onmogelijke omhaal tegen ons scoorde en we op de voorlaatste speeldag bij FC Utrecht onze koppositie verspeelden. Toch had ik er daarna tegen Vitesse nog geloof in. Simpelweg omdat ik ons de beste ploeg van Nederland vond.”

Phillip Cocu speelde toen als speler een belangrijke rol. Verrast het je dat hij PSV na een moeilijke periode zo snel weer op de rit heeft gekregen?

„Nee. In die zin dat Phillip heel rustig is en niet afwijkt van zijn visie. Als je gekke dingen gaat doen, bestaat de kans dat je het helemaal kwijtraakt. Hij is vast blijven houden aan zijn plan en zeker bij PSV zijn er dan spelers die het verschil voor je kunnen maken.”

Is het kampioenschap zondag bij een overwinning van PSV in de ArenA beslist?

„PSV kan zondag de genadeklap uitdelen. Ze zullen het compact proberen te houden, op de counter loeren en hopen dat ze lang de nul houden. Het kan weleens een tactisch steekspel worden, wat ik ook wel interessant vind om te zien. Bij een zege is het gat dertien punten. Dat zijn er nog twee meer dan bij ons destijds, dus dat moeten ze dan wel redden…”

 

Lees meer over