Sport

'Complete generatie acht jaar lang buitenspel'

Schade niet te overzien bij Russische boycot

Door Luuk Blijboom

Koen Verweij en zijn trainer Kosta Poltavets.

Koen Verweij en zijn trainer Kosta Poltavets.

ANP

Kosta Poltavets, de in Friesland woonachtige schaatscoach, was woensdagochtend de enige binnen de Russische ploeg die met een glimlach rondliep op de Utah Olympic Oval in Salt Lake City.

Koen Verweij en zijn trainer Kosta Poltavets.

Koen Verweij en zijn trainer Kosta Poltavets.

ANP

Zijn vrees dat het Internationaal Olympisch Comité een totale verbanning van de Russen zou uitspreken bleek ongegrond. En dan was er zowaar nog meer goed nieuws. President Vladimir Poetin sprak de verlossende woorden dat hij de Russische atleten niet zal verbieden aan te treden in olympisch Pyeongchang. "Het was geen officiële verklaring. Maar de opluchting was er niet minder om."

Lees HIER al het nieuws over het Russische dopingschandaal.

Pavel Koelizjnikov heeft zich volgens zijn trainer Kosta Poltavets berust in de situatie.

Pavel Koelizjnikov heeft zich volgens zijn trainer Kosta Poltavets berust in de situatie.

Hollandse Hoogte

Formeel is nog niets besloten, waarschuwde Poltavets echter. "Op 12 december komt het Russisch olympisch comité, of wat daar nog van over is, in Moskou bijeen met een groot aantal betrokken atleten en coaches. Dan wordt gekeken naar de praktische kant van deelname aan de Winterspelen onder deze condities. Ik weet dat er in de top van de Russische sportwereld een aantal wijze heren zit dat er voorstander van is om niet naar Pyeongchang te gaan nu we daar niet onder Russische vlag mogen aantreden. Zij zullen daar tijdens die bijeenkomst voor pleiten, vermoed ik. Maar ik denk niet dat het zo ver zal komen."

De schade van een boycot, zo haastte Poltavets zich daar aan toe te voegen, zou immers niet te overzien zijn. "Sinds Los Angeles 1984 staat in de reglementen van het IOC dat een land dat weigert aan te treden op de Olympische Spelen ook de twee daaropvolgende Spelen uitgesloten is. Zouden we onszelf dus uitlsuiten, dan missen we automatisch ook Tokio 2020 en Peking 2024. Dat betekent dat een complete generatie atleten acht jaar lang buitenspel staat. Daar durft geen enkele Russische sportofficial verantwoordelijk te zijn."

Lees hier het gehele verhaal: Opluchting én veel vragen 

Lees meer over