Sport/Autosport
1403335
Autosport

FIA geeft groen licht voor toerwagenfusie

Het WTCC verandert in het WTCR

Het WTCC verandert in het WTCR

De World Motorsport Council van de Internationale Autosportfederatie is in Parijs akkoord gegaan met de fusie van de toerwagenseries WTCC en TCR, waarin volgens de reglementen van de TCR zal worden gereden.

Het WTCC verandert in het WTCR

Het WTCC verandert in het WTCR

Aan het nieuwe kampioenschap dat Worldcup Touring Car Racer (WTCR) zal gaan heten, is geen wereldtitel verbonden.

Het FIA World Touring Car Championship kende afgelopen seizoen twee Nederlandse coureurs: Tom Coronel en Nicky Catsburg. Tijdens de laatste WTCC-race in Qatar pakte de Zweed Thed Björk de wereldtitel, waarbij hij flinke steun kreeg van zijn Volvo-teamgenoot Catsburg. Het Zweedse fabrieksteam veroverde ook de fabrikantentitel ten koste van Honda. 

Fabrieksteams worden echter niet toegestaan in de WTCR, maar fabrikanten mogen wel technische ondersteuning verlenen aan teams. De TCR International Series houdt op te bestaan.

De Italiaan Marcello Lotti die aanvankelijk het WTCC promootte maar het veld moest ruimen, richtte later de minder kostbare TCR-series op. Nu is zijn concept overgenomen door WTCC-chef en hoofd Eurosport Events, de Fransman François Ribeiro, en werken beiden samen. 

Lotti: "We zijn heel trots op de overeenkomst die helemaal in de spirit van TCR is. Met de samenwerking met een uiterst ervaren promotor als Eurosport Events en met het label van de FIA  betekent dit de ultieme erkenning van het TCR-concept dat we drie jaar geleden ontworpen en nog steeds groeit."

De WTCR-evenementen worden over twee dagen afgewerkt, maar raceweekenden bestaan volgens het voorstel van Ribeiro uit drie races. Op de eerste dag van het evenement vinden twee trainingen plaats met een kwalificatie van dertig minuten en de eerste race. Een deel van het WTCC-format blijft behouden op de tweede dag met een kwalificatie, de openingsrace en de hoofdrace.