Sport/Wielrennen
1406205209
Wielrennen

Brons voor Annemiek van Vleuten

Weergaloze Ellen van Dijk pakt goud bij WK tijdrijden

Ellen van Dijk zette een monstertijd neer.

Ellen van Dijk zette een monstertijd neer.

BRUGGE - Ellen van Dijk (34) heeft met een monsterlijke tijd beslag weten te leggen op de gouden medaille bij het WK tijdrijden in Vlaanderen. Ze liet op het parcours van 30,3 kilometer lang de Zwitserse favoriete Marlen Reusser achter zich. Olympisch kampioene Annemiek van Vleuten pakte brons.

Ellen van Dijk zette een monstertijd neer.

Ellen van Dijk zette een monstertijd neer.

Van Dijk zette een weergaloze tijd (36.05 min) neer en was twee minuten sneller dan de rapste op dat moment. Was de Nederlandse op weg naar goud? Vorige week won ze al verrassend het EK op de weg, dus ze had al laten zien in een blakende vorm te verkeren. Maar Reusser moest nog komen. De Zwitserse favoriete werd vorig jaar tweede en gold vooraf als ’the woman to beat’.

Reusser, die onderweg de snelste was, gaf op de streep 10 seconden toe, Van Vleuten had 24 tellen meer nodig om vanaf de kust in Brugge te komen. Riejanne Markus, de derde Nederlandse deelneemster, werd negende op een kleine 2 minuten van Van Dijk. Titelverdedigster Anna van der Breggen ontbrak in België. Ze liet de tijdrit wegens vormgebrek schieten.

Van Dijk werd vorige week zaterdag al Europees kampioen op de weg. Dat was een verrassing nadat ze twee dagen eerder in de tijdrit - haar specialiteit - van de EK al had laten zien in vorm te zijn. Daar was Reusser haar nog wel te snel af.

Vroeg in het jaar kreeg Van Dijk nog corona. Dat leidde tot een terugval die, zo vertelde ze bij de EK, eigenlijk pas in september voorbij was. Het vlakke parcours in België was in haar voordeel. Zaterdag start ze ook in de wegrace, die voert van Antwerpen naar Leuven.

Van Dijk werd in 2013 ook wereldkampioen bij het tijdrijden. Vorig jaar pakte ze brons.

Van Dijk emotioneel na tweede wereldtitel tijdrijden

Er vloeiden tranen toen Van Dijk maandag bij de WK wielrennen besefte dat ze in Brugge opnieuw de beste tijdrijdster van de wereld was geworden. „Ik wist niet dat ik zo emotioneel zou zijn”, bekende ze niet veel later. „Maar ik had al zo lang de droom om nog eens wereldkampioen te worden.” Van Dijk veroverde de wereldtitel al in 2013 in Florence. Op EK’s was ze daarna vier keer de beste. Maar op WK’s lukte het - vaak op meer heuvelachtig terrein - nooit meer.

In België lag tussen Knokke-Heist en Brugge een parcours zo vlak als een biljartlaken. „Het ging dit jaar ook zo goed, maar steeds was Marlen Reusser me net de baas.” De Zwitserse was anderhalve week geleden nog net iets beter dan Van Dijk en veroverde de Europese titel. „Ik wist dat ik een goed niveau had, maar ook dat zij goed in vorm was. Ik moest hier de beste tijdrit uit mijn leven rijden.”

Dat lukte: Van Dijk, vroeger gestart dan haar concurrentes, hield over ruim 30 kilometer Reusser 10 seconden achter zich. Olympisch kampioen Annemiek van Vleuten werd op 24 seconden derde. Van Dijk moest lang wachten op het eindresultaat. „Het was verschrikkelijk. Iedereen zei dat het goed was, maar was het goed genoeg? Het is een droom die uitkomt.”

„Tijdrijden is echt mijn discipline”, vertelde ze. „Ik houd ervan met heel mijn hart en dit was echt mijn parcours.” Gehinderd door corona werd haar voorjaar niet wat ze er op basis van haar voorbereiding op het seizoen van verwacht had. Van Dijk mikte op deelname aan de Olympische Spelen maar werd niet geselecteerd. Van Vleuten en Anna van der Breggen kregen de voorkeur. „Dat was een ontgoocheling voor me en zorgde er ook voor dat dit WK voor mij hèt doel werd. Ik heb hiernaar toegeleefd en zit nu echt in een flow na vorige week al met die Europese titel op de weg.” Op die titel, in het Italiaanse Trente, reageerde ze vol ongeloof. De tijdrittitel in Brugge lag meer voor de hand. „Maar dat het ook echt lukt is een droom die uitkomt.”

In 2013 vergat ze ervan te genieten. Van Dijk voelde te veel druk. „Zonde, dat gaat me niet nog eens gebeuren. Ik wil er nu keihard van genieten.”

Beloften Van Dijke en Hoole missen podium bij WK tijdrijden

De Nederlandse wielrenners Mick van Dijke en Daan Hoole hebben in de klasse onder 23 jaar geen medaille bemachtigd in de individuele tijdrit bij de WK in België. De twee beloften eindigden wel in de buurt van het podium. Van Dijke reed de vijfde tijd, Hoole de zesde op het 30 kilometer lange traject tussen Knokke-Heist en Brugge.

De Deen Johan Price-Pejtersen reed in een tijd van 34.29 minuten naar het goud. Het zilver was voor de Australiër Luke Plapp en de Belg Florian Vermeersch behaalde het brons.

Van Dijke (21), die in dienst is van Jumbo-Visma, gaf 24 seconden toe op Pejtersen. Hoole (22), die onlangs brons veroverde bij de beloften in de tijdrit bij de EK in Trente en deze zomer een contract tekende bij Trek-Segafredo, reed 39 seconden langzamer dan de winnaar.