Sport/Autosport
1407132677
Autosport

Nyck de Vries dag na winst buiten de punten in Valencia

Nyck de Vries stond zaterdag nog op het hoogste podium.

Nyck de Vries stond zaterdag nog op het hoogste podium.

Valencia - Nyck de Vries heeft in de tweede race van het weekeinde in de Formule E in Valencia geen punten kunnen pakken. De 26-jarige Fries, die zaterdag in een chaotische race op het natte Circuit Ricardo Tormo de winst pakte, kwam als zestiende over de finish. De Mercedes-coureur behield wel de leiding in het WK-klassement.

Nyck de Vries stond zaterdag nog op het hoogste podium.

Nyck de Vries stond zaterdag nog op het hoogste podium.

De Vries moest de zesde ePrix van het seizoen starten vanuit de achterhoede. De Nederlander zat in de kwalificatie, die op een opdrogende baan werd gereden, in de eerste groep. De rijders die in de groepen daarna kwamen, hadden het voordeel dat de baan steeds droger en daarmee sneller werd.

De Vries en ook Robin Frijns slaagden er in de race niet in om vanuit de achterhoede naar voren te rijden. Frijns werd negentiende. Ook de belangrijkste concurrenten van De Vries in het WK-klassement eindigden buiten de punten. De van poleposition gestarte Brit Jake Dennis (BMW) pakte de winst, voor de Duitser André Lotterer en de Brit Alex Lynn.

In het WK-klassement na zes races leidt De Vries met 57 punten gevolgd door zijn Belgische teamgenoot Stoffel Vandoorne (48). Frijns staat vierde met 48 punten, evenveel als de Sam Bird die de derde plek inneemt. Op 8 mei is de volgende ePrix in Monaco, de woonplaats van De Vries.

Race zaterdag

De Vries boekte zaterdag nog zijn tweede overwinning in de Formule E. De 26-jarige Fries was de beste op het natte circuit van Valencia. De Mercedes-coureur, die in februari de openingsrace in Saudi-Arabië won, keerde daarmee terug aan kop van het WK-klassement.

De Vries had zich als derde gekwalificeerd, maar moest op de startopstelling vijf plaatsen naar achteren als straf voor het veroorzaken van een crash bij de vorige ePrix in Rome. Zijn Belgische teamgenoot Stoffel Vandoorne pakte poleposition. Vandoorne moest echter vanaf de laatste plaats starten vanwege overtreding van het bandenreglement.

Als gevolg een regenbui ging de race van start achter de safetycar. Op de natte baan vonden heel wat botsingen en crashes plaats, waardoor de safetycar de race regelmatig moest neutraliseren. Heel wat coureurs kwamen in de slotfase in de problemen omdat de batterijen in hun bolides leeg raakten. De Vries had wel genoeg energie gespaard en passeerde in de laatste ronde de Portugese Formule E-kampioen António Félix Da Costa, die zonder stroom kwam te zitten. De Nederlander reed als eerste over de finish en vierde zijn tweede zege van het seizoen.

„Na een moeilijk weekeinde in Rome vechten we ons hier terug”, zei De Vries, die met 57 punten de leiding nam in het WK-klassement. „Het team heeft het perfect gedaan.”

De Britten Oliver Rowland en Alexander Sims werden respectievelijk als tweede en derde afgevlagd. Omdat ze niet genoeg energie over hadden in hun bolides, werden ze gediskwalificeerd. De Vries kreeg daarom op het podium gezelschap van de Zwitser Nico Müller en zijn teamgenoot Vandoorne, die zo een inhaalrace afsloot op de derde plaats. „Dit laat zien hoe gek de Formule E is”, aldus de Belg.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop