Sport/Autosport
1407381
Autosport

Tom Coronel: 'Twee jaar op zitten wachten'

Tom Coronel komt al sinds 2005 uit in het WTCC.

Tom Coronel komt al sinds 2005 uit in het WTCC.

Autocoureur Tom Coronel die sinds 2005 aan het FIA World Touring Car Championship heeft meegedaan, heeft enthousiast gereageerd op de samenvoeging van het WTCC met het TCR-kampioenschap die in Parijs door de World Motorsport Council is gefiatteerd.

Tom Coronel komt al sinds 2005 uit in het WTCC.

Tom Coronel komt al sinds 2005 uit in het WTCC.

"Ik zat daar al twee jaar op de wachten. De fusie is de enige oplossing om de toerwagenracerij te laten overleven. We gaan nu back to basic zoals racen is bedoeld, met veel wedstrijden en veel verschillende wagens", zei de 45-jarige routinier die in het WTCC zes overwinningen behaalde en tweemaal beste privé-rijder werd.

Het WTCC werd te duur voor privateers en onaantrekkelijk voor fabrikanten, waardoor het startveld in de loop der jaren terugliep. De Touring Car Racer (TCR)-series daarentegen groeide daarentegen door geen fabrieksteams toe te laten en het voor rijders 'goedkoop' te houden. Beide organisaties en promotors werden tot elkaar veroordeeld. WTCC-promotor Eurosport Events gaat de nieuwe Worldcup TCR (WTCR) die geen wereldtitelstatus gaat hebben, vermarkten.

Coronel die afgelopen seizoen ook al in de TCR Benelux actief was met Honda, gaat ervan uit dat hij volgend jaar aan de nieuwe, internationale competitie gaat meedoen. "Deze serie is voor mij als privé-rijder op het lijf geschreven. Het is financieel aantrekkelijker, de races zijn leuker met trekken en duwen, maar nog belangrijker is dat ik nu zelf de auto kan kiezen om mee te racen. In het WTCC was ik op wagens aangewezen waarmee ik niet kon strijden tegen de fabrieksteams", vertelde Coronel die vier opties aan het bekijken is. Ook met ROAL-teambaas Roberto Ravaglia waarmee hij de afgelopen zeven jaar heeft samengewerkt, is hij in gesprek over WTCR.

Nicky Catsburg die vorige week met het fabrieksteam van Volvo zowel de rijders- (Thed Björk) als fabrikantentitel in het WTCC veroverde, keert in dat nieuwe kampioenschap niet terug. De coureur uit Amersfoort gaat met een fabrieks-BMW M8 aan het World Endurance Championship meedoen.