Sport/Voetbal
1408222880
Voetbal

’We hebben het wel heel spannend gemaakt’

Bondscoach Wiegman ondanks zege niet tevreden

Bondscoach Sarina Wiegman

Bondscoach Sarina Wiegman

LE HAVRE - Bondscoach Sarina Wiegman herkende in de eerste WK-wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland (1-0) haar eigen ploeg niet.

Bondscoach Sarina Wiegman

Bondscoach Sarina Wiegman

„We kunnen veel beter voetballen dan we hebben laten zien. Dat weten we zelf donders goed”, gaf ze bij de NOS toe na de benauwde zege, met de treffer van invalster Jill Roord in de extra tijd. „Ik heb niet gewanhoopt, want geloof moet je altijd hebben en houden. Maar we hebben het wel heel spannend gemaakt.”

Wiegman wist niet precies het antwoord op de vraag waarom het spel van Oranje tegenviel. „Er waren meerdere factoren. We waren slordig, ons baltempo was te laag en ons positiespel was niet goed. Ik zag ook te veel spelers bij ons wandelen. Vooral in de eerste helft misten we explosiviteit en hadden we te weinig diepgang en loopacties. Na de rust hebben we vooral op hun helft gespeeld.”

 Bekijk ook: 

 De elf van Oranje 

Bank

Wiegman sleutelt doorgaans amper aan haar elftal, maar in de eerste wedstrijd op het WK maakte juist de bank het verschil. „Heel fijn dat het zo goed uitpakt. Het zegt ook iets over de kwaliteiten van onze groep”, zei Wiegman. „Het maakt het team sterker als je goede spelers achter de hand hebt die iets teweeg kunnen brengen.”

De aangegeven 4 minuten blessuretijd was al bijna halverwege toen Merel van Dongen vanaf links een voorzet gaf. Lineth Beerensteyn ging voor het doel het luchtduel aan met een Nieuw-Zeelandse verdedigster en via haar belandde de bal bij Roord, die vrij kon inkoppen. „Nieuw-Zeeland ging voor een gelijkspel, wij voor de winst. Zo zie je maar dat angst een slechte raadgever is”, aldus Wiegman. „Het liep niet zo en dan kijk je naar je bank. Alle invallers hadden een bijdrage in het doelpunt. Dit was zeker niet onze beste wedstrijd, maar we winnen toch. Dat is een enorme opsteker.”