Sport/Wielrennen
1410104972
Wielrennen

Van Dijk vermorzelt concurrentie bij de vrouwen

Mollema klopt Dumoulin verrassend en pakt NK-titel tijdrijden

Tom Dumoulin tijdens het NK Tijdrijden in Drenthe.

Tom Dumoulin tijdens het NK Tijdrijden in Drenthe.

EMMEN - Het is Tom Dumoulin niet gelukt om bij het NK tijdrijden zijn titel te prolongeren. In zijn laatste Nederlandse kampioenschap ooit bleek debutant Bauke Mollema verrassend in de race tegen de klok te sterk in Emmen: 31 seconden om precies te zijn.

Tom Dumoulin tijdens het NK Tijdrijden in Drenthe.

Tom Dumoulin tijdens het NK Tijdrijden in Drenthe.

Het is voor Mollema zijn eerste NK-titel bij het tijdrijden. De Groninger mag komend seizoen - en dus ook in de Tour de France - rijden met de Nederlandse kampioenstrui tijdens tijdritten. Daan Hoole werd verrassend derde.

Bauke Mollema bleek niet te kloppen.

Bauke Mollema bleek niet te kloppen.

Dumoulin wist viermaal in zijn loopbaan de NK-titel tijdrijden te pakken, maar daar blijft het dus bij.

Dumoulin had een moeizame start en begon mopperend aan zijn eerste wedstrijdkilometers sinds hij wegens rugklachten afstapte in de Giro d’Italia. „Die man had me niet goed vast, ik dreigde om te vallen en moest met mijn voet naar de grond.” De 31 seconden die hij tekort kwam op Mollema waren er niet mee verklaard. „Nee, zeker niet. Ik was gewoon niet goed genoeg.”

Primeur in kampioenstrui

Mollema was ondertussen van de verbazing aan het bekomen dat hij volgende week, wanneer de Tour de France in Kopenhagen van start gaat met een tijdrit, in het rood-wit-blauw mag rijden. „Dat is wel een kick, ja. Ik heb nooit eerder in een kampioenstrui gereden.”

Om eens een keer werk te maken van het NK tijdrijden had hij in samenspraak met zijn team al in het voorjaar bedacht. „Tijdritten liepen nooit geweldig, zeker op het vlakke kwam ik niet in de buurt van specialisten als Tom of Jos van Emden. Maar de laatste jaren ging het wel steeds beter. Toen dacht ik: laat ik het eens proberen.”

Spijt dat hij zich niet eerder had toegelegd op de tijdritfiets had hij niet. „Want ik denk niet dat ik eerder kans had gemaakt. Vandaag was echt een superdag. Alles klopte: het materiaal, mijn positie op de fiets. Maar dat dit mogelijk was had ik nooit verwacht. Ik hoopte stiekem op een medaille.”

Mollema won slechts één keer eerder een tijdrit in zijn loopbaan, in de Ronde van Alberta in 2016. „Op een gewone fiets, tijdritfietsen waren daar verboden.” Dumoulin, de specialist, vertelde ondertussen dat hij nog een keer had willen ’uitpakken’ op een NK. „Qua afzien is dat gelukt, qua resultaat niet.”

Eindpunt Dumoulin ’Down Under’

Voor Dumoulin valt het hoofddoel later dit jaar, maar graag had de Limburger bij zijn laatste optreden op een Nederlands kampioenschap tijdrijden voor de vijfde keer de titel gepakt. Snel keek de renner van Jumbo-Visma na het NK dan ook vooruit naar de slotfase van zijn loopbaan: „Er komen nog een paar mooie wedstrijden aan”.

Het WK in het Australische Wollongong ziet Dumoulin (31) als een mooie afsluiting. „Ik reed mijn eerste WK als belofte ook in Australië. Ik bewaar er mooie herinneringen aan”, vertelde hij na een enigszins tegenvallend optreden. „Ik ben nog wel gewoon tweede, hè”, sprak hij met een lachje. Maar de rugblessure, waardoor hij in de Giro d’Italia vroegtijdig moest afstappen had een goede voorbereiding in de weg gestaan. „Ik had gehoopt met twee weken rust goed te kunnen herstellen en hoopte hier op meer. Maar je boet meteen in aan niveau als je niet voluit kunt trainen. Je houdt jezelf in feite voor de gek.”

Het podium in Drenthe: Dumoulin, Mollema en Hoole (vlnr)

Het podium in Drenthe: Dumoulin, Mollema en Hoole (vlnr)

Het plan was richting WK de Ronde van Polen en de Benelux Tour te rijden. Nu die laatste wedstrijd niet doorgaat, wordt er gezocht naar een ander plan. De tijdrit op het EK in München is ook nog een optie. „Maar het kan ook zijn dat ik in die periode me op hoogte ga voorbereiden op het WK.”

Vaak realiseert hij zich dat hij bezig is aan zijn laatste maanden als wielerprof. „Me opladen is geen probleem. Ook vandaag was ik gefocust. Ik heb aangekondigd dat ik stop maar wil mijn loopbaan wel mooi afsluiten. Ik heb de teugels nog niet laten vieren.”

Van Dijk vermorzelt concurrentie op NK tijdrijden

Ellen van Dijk is in Emmen voor de vijfde keer Nederlands kampioen tijdrijden geworden. Dat was geen verrassing. De 35-jarige renster van Trek-Segafredo is regerend wereldkampioen en verbeterde in mei nog het werelduurrecord.

Van Dijk kwam over 29,4 kilometer uit op een tijd van 35.55. Shirin van Anrooij realiseerde de tweede tijd, op ruim een minuut van Van Dijk. In plaats van zilver kreeg zij het goud als beste in de beloftencategorie. Daardoor kreeg Riejanne Markus met de derde tijd het zilver en was het brons voor Anouska Koster. Van Dijk was eerder nationaal kampioen in 2007, 2012, 2013 en 2018.

Ellen van Dijk tijdens het NK Tijdrijden in Drenthe.

Ellen van Dijk tijdens het NK Tijdrijden in Drenthe.

Van Dijk zette op 23 mei in het Zwitserse Grenchen het prestigieuze werelduurrecord op 49,254 kilometer. De dagen erna was ze vooral verbaasd over de veelheid aan berichtjes. „Ik heb nooit eerder zo veel reacties gehad, ik heb ervan genoten. Maar als je zo lang naar iets hebt toegewerkt is er ook wel even sprake van een dipje.” De fiets raakte ze een week amper aan, maar daarna bereidde ze zich al weer voor op de Women’s Tour, die begin juni werd verreden. „Een vakantie was misschien leuk geweest, maar wielrennen is ook gewoon mijn werk. En de ploeg had me nodig.”

Het NK, waar ze vijftien jaar geleden al de beste was, had niet haar hoogste prioriteit. Maar een tussendoortje vond ze het ook niet. „Je wilt altijd het maximale uit jezelf halen.” Ook daarom was ze vooraf zeer gefocust. „Ik zit dan altijd in mijn eigen wereldje.” De concentratie verslapte pas toen ze de voor haar gestarte Markus had ingehaald en ook Van Anrooij kort voor haar zag. „Ik begin nooit aan een tijdrit met het idee: dat doe ik wel even. Maar toen wist ik wel dat het goed zat.”

Zaterdag rijdt ze het NK op de weg, daarna volgen de Baloise Ladies Tour („met twee tijdritten”), de Tour de France waarin tot haar spijt een tijdrit ontbreekt en zijn het EK en WK haar hoofddoelen. Verzadigd is ze nog lang niet. „De drive zit diep in me. En ik maak nog steeds progressie.”