Sport/Wielrennen
1419365591
Wielrennen

Iserbyt profiteert van slipper Pidcock

Eerste Nederlandse sportzege van 2023: Van Empel verpulvert concurrentie in Baal

Fem van Empel.

Fem van Empel.

De eerste Nederlandse profsportzege van 2023 is een feit. Fem van Empel won op nieuwjaarsdag de veldrit in Baal na een zeer dominante race. De Nederlandse ging haar landgenoten vooraf in het Belgische dorpje.

Fem van Empel.

Fem van Empel.

Al na twee ronden was het duidelijk dat Van Empel de oliebollen een stuk beter had verteerd dan haar concurrenten. Lucinda Brand was op dat moment de eerste achtervolger op al meer dan driekwart minuut.

Zodoende ging Van Empel onbedreigd naar de winst. Alsof het een trainingsritje betrof kwam ze voor alweer de elfde keer dit seizoen juichend over de streep. Brand arriveerde op 2 minuten achterstand. Ceylin del Carmen Alvarado maakte er een volledig Nederlands podium van door als derde te finishen op 2.27 van winnares Van Empel.

Rentree

De veldrit in Baal was een goede test voor Van Empel, die twee weken na haar pijnlijke val in de wereldbeker van Val di Sole haar wedstrijdrentree maakte. „Ik hoop dat ik een beetje een indicatie krijg van hoe ik ervoor sta voor de komende wereldbekers”, zei de 20-jarige op Sporza voor aanvang van de race op nieuwjaarsdag, de deel uitmaakt van de reeks om de X2O Trofee.

Van Empel maakte in de Belgische veldrit tevens haar debuut bij haar nieuwe ploeg Jumbo-Visma. „Ik heb daar lang naar uitgekeken. Het is mooi dat ik nu bij het beste WorldTour-team bij de mannen mag rijden”, zei de wielrenster, die dit seizoen al tien zeges boekte. „Ik hoop dat er nog een moment komt dat ik het wat kan laten bezinken, want het is een bizar seizoen. Ik kan nu nog maar moeilijk beseffen, omdat ik er week na week moet staan.”

Iserbyt profiteert van slipper Pidcock

Eli Iserbyt won in Baal na een fout van Tom Pidcock. De Britse wereldkampioen reed lang aan de leiding in de Grote Prijs Sven Nys, waar Mathieu van der Poel en Wout van Aert afwezig waren. In de slotfase vloog Pidcock echter over de omheining van het parcours en moest de koppositie afstaan aan de Belg. Die hield in het restant zijn marge vast voor Europees kampioen Michael Vanthourenhout en Pidcock.

Voor Iserbyt was het de eerste zege na twee maanden. De GP Sven Nys is de derde wedstrijd in de X20 Trofee veldrijden. Daarin leidt Iserbyt voor Lars van der Haar, die als vierde finishte in Baal. Bij de vrouwen is Denise Betsema nog de leider, maar ze zag haar voorsprong op Van Empel slinken.