Sport/Schaatsen
14196
Schaatsen

Japan wil verder met de Wit

Johan de Wit.

Johan de Wit.

Johan de Wit, de bondscoach van de Japanse allrounders, heeft een aanbieding op zak om ook na de Winterspelen van 2018 voor de Japanse schaatsbond te blijven werken. De Edammer beraadt zich over het aanbod. "Het is eervol en er spreekt vertrouwen uit, maar ik ben er nog niet uit. Ik moet er eerst nog even goed over nadenken.”

Johan de Wit.

Johan de Wit.

De Wit is sinds anderhalf jaar werkzaam in Japan. Zijn aanpak werpt inmiddels vruchten af. Bij de World Cup in Astana werden beide ploegachtervolgingen (mannen en vrouwen) gewonnen. Daarnaast won Miho Takagi zowel 1000 als de 1500 meter, beide malen voor Marrit Leenstra en Jorien ter Mors. Op de 3000 meter haalde Takagi ook al het podium, als derde.

"Twee jaar geleden plaatste ze zich als vijfde ternauwernood voor een World Cup en nu wint ze gewoon. Je ziet gewoon dat we grote stappen maken. Het is voor mij als coach heerlijk werken in Japan. Alles kan. De faciliteiten zijn er, het talent is er en de wil om ervoor te werken. Wat dat betreft is het echt in alle opzichten een A-land”, aldus De Wit, die zelf in Obihiro is gevestigd.

Tegenstelling

Daarnaast is er sprake van een gezonde, stabiele structuur, meent hij. "In tegenstelling tot Nederland, waar je ziet dat schaatsers steeds weer op zoek moeten naar nieuwe ploegen of sponsoren. Het niveau wordt er niet hoger door, zeker niet in de breedte. En in Japan gebeurt dat juist wel. We werken keihard en het heeft allemaal nog tijd nodig, maar we maken stappen.”