Sport/Wielrennen
1421443489
Wielrennen

Indrukwekkende Mathieu van der Poel slaat toe in Strade Bianche

Mathieu van der Poel (in de rood-wit-blauwe trui) in actie tijdens Strade Bianche.

Mathieu van der Poel (in de rood-wit-blauwe trui) in actie tijdens Strade Bianche.

SIENA - Mathieu van der Poel heeft als eerste Nederlander in de geschiedenis Strade Bianche gewonnen. Van der Poel kwam na de 184 kilometer lange race als eerste over de streep in het Italiaanse Siena.

Mathieu van der Poel (in de rood-wit-blauwe trui) in actie tijdens Strade Bianche.

Mathieu van der Poel (in de rood-wit-blauwe trui) in actie tijdens Strade Bianche.

Julian Alaphilippe finishte als tweede, Egan Bernal legde beslag op de derde plaats.

De eerste groep van acht vluchters die zich losmaakte van het peloton kende geen grote namen. Op een dikke 50 kilometer van de finish sloot een groep van zo’n vijftien man, onder wie Greg van Avermaet, aan bij de vroege vluchters. Ook Alaphilippe, Wout van Aert, Bernal en Van der Poel voegden zich kort daarna bij de voorste groep.

Op 22 kilometer van de streep demarreerde Alaphilippe en moesten Van Aert en de jonge Brit Tom Pidcock de Fransman terughalen. De kopgroep van acht renners, onder wie ook Tadej Pogacar, bleef vervolgens een ruime tien kilometer bij elkaar, totdat Van der Poel ten aanval trok. Alaphilippe was de enige die de Nederlander kon volgen, maar al vrij rap sloot ook Bernal weer aan.

Alaphilippe, de winnaar van 2019, bleek echter niet meer zo fris. Bij Bernal, debuterend in de Strade Bianche, was het beste er ook af. Van der Poel had de tijd rechtop te gaan zitten en met gebalde vuisten de finish te passeren. Het was zijn tweede zege van het seizoen na winst in de openingsrit van de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten.

Eerder op de zaterdag zorgde Chantal van den Broek-Blaak al voor Nederlands succes. De 31-jarige wereldkampioen van 2017 won de editie bij de vrouwen, voor de Italiaanse Elisa Longo-Borghini en ploeggenoot Anna van der Breggen. De vierde plaats was voor Annemiek van Vleuten.

’Geen goede benen’

„De ’Strade’ is een van de races die ik heel graag wilde winnen. Heel cool om dat vandaag te doen”, zei Van der Poel, die eerder al de Amstel Gold Race en de Ronde van Vlaanderen won. „Ik voelde me heel goed. Op de laatste gravelstrook ging ik in de aanval en ik kwam met Bernal en Alaphilippe op kop te zitten. Met z’n drieën reden we goed door. Julian was een beetje moe op het einde, hij zei dat zijn benen niet zo goed waren. Normaal gesproken gaat hij altijd vol gas, maar hij sloeg nu een paar beurten over, dus ik wist dat hij niet loog. Bernal maakte een goede indruk op de klimmetjes. Ik voelde zelf dat ik op het laatste steile stuk nog iets in mijn benen over had om alles te geven. Geweldig om deze koers zo te eindigen.”

Voor Van der Poel moet de winst van Strade Bianche de opmaat zijn richting een succesvol voorjaar vol klassiekers. „Ik hoop het”, zei de kopman van Alpecin-Fenix lachend.