Nieuws/Sport
1424614
Sport

Assaidi helpt Verbeek aan eerste zege

Dubbele opluchting voor FC Twente

Oussama Assaidi viert zijn eerste doelpunt.

Oussama Assaidi viert zijn eerste doelpunt.

Gertjan Verbeek heeft eindelijk zijn eerste zege als trainer van FC Twente te pakken.

Oussama Assaidi viert zijn eerste doelpunt.

Oussama Assaidi viert zijn eerste doelpunt.

De tukkers wonnen op bezoek bij NAC Breda dankzij twee goals van Ousamma Assaidi met 2-1. Verbeek was in Enschede begonnen met drie nederlagen en een gelijkspel (tegen Ajax). 

Door de zege verlaat FC Twente bovendien de laatste plaats. Verbeek & co staan nu vijftiende, de ploeg van Stijn Vreven zakte naar plek zestien. 

Verbeek voerde in het Rat Verlegh Stadion, waar FC Twente in 2010 de eerste en enige landstitel veroverde, diverse wijzigingen door. Doelman Jorn Brondeel, die in de afgelopen vijf duels zestien tegengoals incasseerde, werd tegen zijn oude club naar de bank verwezen. De Belg werd vervangen door de 21-jarige Joël Drommel. 

FC Twente-trainer Gertjan Verbeek.

FC Twente-trainer Gertjan Verbeek.

Verdediger Stefan Thesker keerde terug na een schorsing en mocht van Verbeek direct weer in de basis beginnen. Het ging ten koste van de Oostenrijkse middenvelder Michael Liendl. Thomas Lam schoof door de wijziging een linie op en begon samen met Danny Holla en Fredrik Jensen op het middenveld.

Doelpunten leverde het tactische plan van Verbeek in de eerste helft echter niet op. Sterker nog, NAC had de betere kansen, al hadden de gasten wel een penalty verdiend. Hands van Giovanni Korte werd door scheidsrechter Siemen Mulder echter over het hoofd gezien. 

Assaidi nam de gasten in de tweede helft bij de hand. Al kreeg de Marokkaanse aanvaller daarbij wel hulp van de blunderende NAC-doelman Nigel Bertrams, die afgelopen weekeinde tegen Willem II juist de voorkeur had gekregen, nadat Mark Birighitti vrijwel wekelijks teleurstelde. De goalie ging lelijk de mist in bij een afstandsschot van Assaidi.

NAC kwam tien minuten later dankzij een eigen goal van Peet Bijen op gelijke hoogte. De FC Twente-verdediger tikte een schot van Thierry Ambrose op knullige wijze langs doelman Drommel. Assaidi bracht de gasten echter razendsnel weer in het zadel. Terwijl de NAC-aanhang nog feestvierde, krulde de buitenspeler de bal na een heerlijke aanval met links prachtig in de verre hoek. 

De thuisploeg kreeg in de slotfase nog enkele grote mogelijkheden en had bovendien een penalty moeten krijgen, maar opnieuw zag Mulder een duidelijke handsbal over het hoofd. In de counter die volgde, pakte NAC-doelman Nigel Bertrams nog een rode kaart. De sluitpost kegelde ver buiten zijn strafschopgebied de uitgebroken Luciano Slagveer tegen het gras.