Sport/Schaatsen
1426811239
Schaatsen

Shorttracksters aflossingsploeg in wereldrecord naar finale

Suzanne Schulting wordt op gang geduwd.

Suzanne Schulting wordt op gang geduwd.

PEKING - Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Xandra Velzeboer hebben zich bij wereldbekerwedstrijden in Beijing in een wereldrecord verzekerd van een plek in de finale van de 3000 meter aflossing. De Nederlandse shorttracksters kwamen in de stad van de komende Winterspelen tot een tijd van 4.02,809.

Suzanne Schulting wordt op gang geduwd.

Suzanne Schulting wordt op gang geduwd.

Het wereldrecord stond sinds 20 februari 2018 op naam van Jorien ter Mors, Van Kerkhof, Schulting en Van Ruijven. Ruim drieënhalf jaar geleden kwam dat Nederlandse viertal in de Koreaanse stad Gangneung tot 4.03,471.

Behalve Nederland plaatsten ook de Italiaanse, Koreaanse en Chinese shorttracksters zich voor de finale.

Net geen plak Velzeboer

Xandra Velzeboer heeft bij wereldbekerwedstrijden in Peking net naast een medaille gegrepen. Ze werd vierde in de finale van de 500 meter. De 20-jarige Velzeboer moest de Koreaanse Choi Min-jeong slechts 0,002 voor zich dulden. Het goud ging naar de Poolse Natalia Maliszewska, Arianna Fontana uit Italië werd tweede.

Xandra Velzeboer

Xandra Velzeboer

Velzeboer werd in de halve finales derde in haar heat, maar ze mocht van de jury toch door naar de finale. De jury oordeelde dat de Nederlandse gehinderd werd. Alleen de beste twee per heat gingen door. Eerder op de dag wist Velzeboer zich niet te plaatsen voor de eindstrijd van de 1500 meter. Ze werd in China in de halve finales zesde in haar heat. Suzanne Schulting was al uitgeschakeld op de 1500 meter. Ze kwam eerder in de week ten val. De Koreaanse Lee Yu-bin profiteerde van de absentie van Schulting en pakte het goud.

Mannen

Bij de mannen werd Itzhak de Laat tweede in de B-finale. De Laat werd in de halve eindstrijd onderuit gereden. De 1500 meter werd bij de mannen gewonnen door de Rus Semjon Jelistratov. De wereldbekerwedstrijden gelden als testevent voor de Spelen van februari volgend jaar.

BEIJING (ANP) -