Sport/Wielrennen
1427370909
Wielrennen

Slowaak bezig aan laatste seizoen in WorldTour

Peter Sagan kondigt afscheid aan en wordt concurrent Mathieu van der Poel

Peter Sagan rijdt momenteel voor de Franse ploeg Totalenergies.

Peter Sagan rijdt momenteel voor de Franse ploeg Totalenergies.

De Slowaakse wielrenner Peter Sagan is bezig aan zijn laatste jaar in de WorldTour. De wereldkampioen op de weg van 2015, 2016 en 2017 kondigde op zijn 33e verjaardag zijn afscheid aan. Sagan gaat zich volgend jaar focussen op mountainbiken. Hij wil in die discipline meedoen aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, net als Mathieu van der Poel eerder al aankondigde te willen.

Peter Sagan rijdt momenteel voor de Franse ploeg Totalenergies.

Peter Sagan rijdt momenteel voor de Franse ploeg Totalenergies.

„Ik heb op mijn verjaardag verdrietig nieuws”, zegt Sagan in een videoboodschap. „Het moment is gekomen om iedereen te vertellen over mijn gedachten en programma. Dit is mijn laatste jaar als professional op de weg. Ik blijf hierna bij Team TotalEnergies, maar ik focus me dan op kwalificatie voor de Spelen van Parijs op de mountainbike”, aldus de Slowaak, die in 2016 ook al als mountainbiker meedeed aan de Spelen van Rio.

„Ik rijd volgend jaar nog wat kleinere koersen op de weg, maar niet meer in de WorldTour. Ik ga proberen om me te kwalificeren voor de Spelen. Een ongelooflijk mooi project, we gaan zien of het lukt, maar het is in ieder geval weer een mooi avontuur. Dit is het laatste jaar dat jullie me zullen zien in de WorldTour”, aldus Sagan, die in de Tour de France zeven keer de groene trui pakte als winnaar van het puntenklassement.

Tekst loopt door onder video...

De Slowaak boekte in zijn carrière al meer dan 120 overwinningen. Zo won hij twaalf etappes in de Tour, vier in de Vuelta en twee in de Giro. Sagan schreef daarnaast onder meer de Ronde van Vlaanderen (2016) en Parijs-Roubaix (2018) op zijn naam. Ook was hij drie keer de sterkste in Gent-Wevelgem. Hij beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren dat hij ook drie keer op rij de regenboogtrui veroverde. De laatste jaren is Sagan heel wat minder succesvol. De Slowaak rijdt sinds vorig jaar voor de Franse ploeg TotalEnergies, nadat hij daarvoor jaren voor Bora-hansgrohe had gekoerst.

„Dit is geen afscheid, jullie moeten het nog een tijdje met me doen”, zegt Sagan lachend. „We gaan door met onze projecten en zullen nog veel lol hebben.” Hij doet deze week in Argentinië mee aan de Ronde van San Juan.