Nieuws/Sport
1428860549
Sport

Nieuwe hoofdsponsor geeft evenement zekerheid tot 2024

Racing Days Assen blijft grootste racefestival van Europa

De Racing Day op het TT Circuit van Assen werd in 2019 gehouden voor volle tribunes

De Racing Day op het TT Circuit van Assen werd in 2019 gehouden voor volle tribunes

ASSEN - De populaire Racing Days op het TT Circuit Assen gaan met de aankondiging van de nieuwe hoofdsponsor Jack’s Casino een nieuwe toekomst tegemoet. Het gratis toegankelijke evenement met auto’s, motoren en karts dat is uitgegroeid tot het grootste, gecombineerde racefestival van Europa is voor minimaal drie jaar veiliggesteld.

De Racing Day op het TT Circuit van Assen werd in 2019 gehouden voor volle tribunes

De Racing Day op het TT Circuit van Assen werd in 2019 gehouden voor volle tribunes

Het racefestival stond jaarlijks garant voor tienduizenden toeschouwers. Vanwege de coronacrisis konden vorig jaar slechts 10.000 toeschouwers per dag worden toegelaten die geplaceerde tribuneplaatsen kregen aangewezen. Organisator Lee van Dam verwacht eenzelfde aantallen op 6-8 augustus aanstaande als de al weer 22ste editie onder de nieuwe naam Jack’s Racing Day van start gaat.

Het publiek krijgt dan elf races per dag voorgeschoteld. Het programma bestaat uit een combinatie van motorraces om de Benelux Trophy, races met de snelste karts ter wereld tijdens de Dutch GP Superkarts en wedstrijden in maar liefst zes verschillende autoklassen. Het NK historische toerwagens en GT’s, de Ford Fiesta Sprint Cup, de Mazda MX-5 Cup en de Supercar Challenge worden afgewisseld met de Audi R8 Cup en de Maxx Formula, een klasse waarin Formule 1-auto’s van start gaan.

Verstappen

Het menu was niet alleen aantrekkelijk voor de deelnemers die in hun nationale klassen zelden voor 50.000 toeschouwers optreden. Het publiek kreeg ook waar voor hun gratis toegangskaarten met demonstraties van Formule 1-coureurs als David Coulthard, Nico Hülkenberg en Carlos Sainz. Het meest tot de verbeelding sprak evenwel de demo van Max Verstappen in 2015 toen hij nog voor de Scuderia Torro Rosso uitkwam. Met zijn TR10 en brullende V8-motor deed hij het TT Circuit op zijn grondvesten trillen. Van het uitzinnige publiek kreeg de 17-jarige Max een staande ovatie en zijn bijdrage aan de toen geheten Gamma Racing Day behoort nog steeds tot de hoogtepunten van het evenement.

Max Verstappen in 2015 bij de demo.

Max Verstappen in 2015 bij de demo.

Het ging hem die dag niet om het ronderecord te verbreken maar samen met zijn fans een leuke dag te hebben. Twee jaar later deed Jack Aitken in de F1-bolide van Renault wel een geslaagde aanval op het record. Hij werd officieus op 1.16,897 geklokt met de RS17.

Lee van Dam beseft het belang van F1-demo’s voor het evenement. Hij hoopt binnenkort met Formule 1-nieuws te komen, „maar op dit moment kan ik er nog niets over zeggen, behalve dat de contacten lopen.”